HDZ: Milanović blamira sebe, šteti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREMIJER Zoran Milanović premijeru Andreju Plenkoviću jučer je napisao pismo u kojem je prozvao vladu jer je prihvatila zaključke Vijeća EU kojima se ne spominje konstitutivnost hrvatskog naroda. Plenković mu je danas odgovorio da "čim se spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi su unutra".

Onda je Milanović replicirao Plenkoviću objavom na Facebooku.

Za odgovor nije trebalo dugo čekati. HDZ je popodne priopćenjem odgovorio predsjedniku.

Naslov HDZ-ovog priopćenja je sljedeći:

„Dosljedni“ Milanović: Kad Vlada RH postigne više od njega ZA Hrvate u BiH, to je - loše! A kad on postigne manje, to je - sjajno!

"Zaključci Vijeća EU-a o proširenju - koje predsjednik RH pokušava problematizirati - ne samo da sadrže ključne elemente za ostvarivanje ustavne ravnopravnosti Hrvata u BiH, nego su i iskorak u odnosu na ranije tekstove, pa tako i na Zajedničku izjavu sa summita NATO-a 14. lipnja. Za koju je upravo Milanović glasovao. I još se hvalio „velikim uspjehom“", piše HDZ.

Kažu da je njegova ocjena skroz pogrešna

Ocjena predsjednika RH o Zaključcima Vijeća EU o proširenju - u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu - potpuno je pogrešna, piše HDZ.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je odbacilo zlonamjernu i po nacionalne interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska tobože podržala tekst koji „ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda“. Upravo suprotno", dodaju.

"Na inicijativu Vlade RH, u tekstu Zaključaka izričito se navode Daytonski sporazum i važnost izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije. Pritom se ističe važnost provedbe odluka Ustavnog suda BiH, što uključuje i presudu u slučaju „Ljubić“ o nužnosti legitimne predstavljenosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Zaključci Vijeća EU-a - koje Zoran Milanović sad pokušava problematizirati - ne samo da sadrže ključne elemente za ostvarivanje ustavne ravnopravnosti Hrvata u BiH, nego su i iskorak u odnosu na ranije tekstove, pa tako i na jednoglasno usvojenu Zajedničku izjavu sa sastanka na vrhu NATO-a 14. lipnja. U njoj se također izrijekom ne spominju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali je za nju Milanović ipak glasovao. I još se hvalio svojim „velikim uspjehom“!?!" piše HDZ.

Donošenje Zaključaka Vijeća EU o proširenju važna je poruka Europske unije o nužnosti provedbe ključnih reformi na europskom putu BiH, koji Hrvatska snažno podupire, pišu.

Kvalifikacije o „propustu“ ili su zlonamjerne ili su odraz nedovoljnog razumijevanja pregovaračkih procesa u usuglašavanju ovakvih zaključaka Vijeća EU, odaju na kraju.

Kažu da Milanović sramoti Hrvatsku

Na kraju su napisali da Milanović sramoti Hrvatsku.

"Dok je predsjednik Plenković u Sarajevu državnički zaštitio ugled Hrvatske pojašnjavanjem nepromišljenih izjava predsjednika RH o Srebrenici - Milanović je nastavio sramotiti Hrvatsku napadima na Vladu i premijera, i to dok je trajalo Europsko vijeće! Doista nezabilježeno. S takvim pristupom, Milanović bi izazivao podsmijeh na Europskom vijeću. Bolje neka pročita Zaključke Vijeća EU-a o proširenju, a i o COVID potvrdama, umjesto da nastavlja blamirati sebe i štetiti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH", piše HDZ.

Pročitajte više