HDZ od saborskih odbora traži tumačenje članka 84. zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

KLUB zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru pokrenuo je danas postupak vjerodostojnog tumačenja članka 84 Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, pred nadležnim saborskim tijelima, a u vezi s posljednjom sjednicom Skupštine Osječko-baranjske županije, obavijestio je HDZ te županije.

Prema odredbama Poslovnika Hrvatskog sabora, za izdavanje vjerodostojnog tumačenja nadležni su saborski Odbor za zakonodavstvo i Odbor za lokalnu samoupravu. Oni su dužni dati vjerodostojno tumačenje u roku 15 dana, te o tome izvijestiti Hrvatski sabor, stoji u priopćenju Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, koje je potpisao predsjednik Branimir Glavaš.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Vladimir Šeks taj je prijedlog pismeno uputio danas predsjedniku Sabora Zlatko Tomčiću.

U obrazloženju se, među ostalim, navodi da je 8. i 9. travnja ove godnine 26 vijećnika osječko-baranjske Županijske skupštine podnijelo pismene ostavke na vijećničku dužnost, što je većina od ukupno 51 vijećnika u Skupštini.

Tako je Skupština ostala bez kvoruma, pa "više nije bilo moguće da stranka, čiji je vijećnik dao ostavku, predloži zamjenika, jer se Skupština bez kvoruma nije mogla održati", stoji, među ostalim, u prijedlogu za davanje vjerodostojnog tumačenja, koje je medijima poslao Branimir Glavaš.

Pročitajte više