HDZ otkriva karte: Žele stvoriti novo ministarstvo - Ministarstvo demografske obnove

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO sutra bi MOST-u trebao predložiti reorganizaciju javne uprave i sastav buduće Vlade. HRT javlja kako će HDZ predložiti smanjivanje broja ministarstava s 20 na 17.

HDZ bi, među ostalim, trebao zatražiti od MOST-a imenovanje Potpredsjednika za domovinsku sigurnost (bez portfelja), i to u kontekstu terorizma i izbjegličke krize, te osnivanje Ministarstva demografske obnove. Umjesto tri potpredsjednika, iz HDZ-a žele četiri. To bi trebali biti Tomislav Karamarko, Božo Petrov, Branko Hrg i Ivan Lovrinović.

Ivan Tepeš, koalicijski partner HDZ-a, na čelu MUP-a želi Tomislava Karamarka. MOST, s druge strane, inzistira upravo na tom resoru.

MOST inzistira na MUP-u

"Naš fokus će biti na obračunu s kriminalom i korupcijom kojima smo svjedočili zadnjih 20 godina.

I zato inzistiramo na Ministarstvu unutarnjih poslova, a sve resore koje ste spomenuli to je dio našeg programa i reformi na koje su se složili i HDZ i SDP i mi ćemo inzistirati na tome da imamo jamstvo da će se te reforme ujedno i provesti", kazao je tako danas Grmoja.

Što se tiče sutrašnjih prijedloga HDZ-a, spominje se i osnivanje holdinga koji bi upravljao svim državnim i javnim poduzećima, po uzoru na austrijski model. HDZ navodno želi i jedinstveni ured za nabavu.

U igri za nove ministre već su brojna imena. Kao budući ministar pravosuđa neslužbeno se spominje Jure Martinović iz MOST-a, na čelu ministarstava financija i gospodarstva stručnjaci Dubravko Štimac i Zdravko Marić. Vodstvo Ministarstva vanjskih poslova mogao bi dopasti HDZ-ovca Miru Kovača, a ministar branitelja mogao bi postati Miodrag Demo.

Sastanak sutra u 14.30 sati

U međuvremenu, MOST je putem priopćenja za medije najavio kako će sastanak s HDZ-om održati sutra u 14.30 sati. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem Vas obavještavamo kako će se sutra održati sastanak Mosta nezavisnih lista i Domoljubne koalicije u 14.30 sati u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice, Trg žrtava fašizma 4. Tema sastanka je predstavljanje prijedloga modela vlade", navode iz MOST-a.

Pročitajte više