Ivan Lovrinović rekao NE Vladi: Važnije mi je zaštititi vlastiti obraz

Foto: Hina, Index

ZASTUPNIK Mosta Ivan Lovrinović u Saboru je rekao kako program mandatara Oreškovića nema vizije.

"Gospodarski program kojeg sam predstavio okljaštren je do neprepoznatljivosti. Građani su nas obvezali da se toga pridržavamo. Bez gospodarske reforme neće se moći riješiti teški problemi. Kao autor značajnog dijela programa Mosta na temelju kojeg smo dobili povjerenje, osjećam se izigranim. Što je sa frankom, blokiranim i kreditnim zadrugama", upitao je Lovrinović.

Rekao je da članovi Vlade mogu ostvariti ciljeve samo s jasnim programom, a ovaj sporazum to nije.

"Nestali su rokovi za promjene, nitko se neće moći pozivati na odgovornosti. Na temelju svega navedenog, a što je vezano uz ekonomski program, godinama sam ukazivao da se mora kreirati ekonomska politika koja će Hrvatsku zaštititi. Nisam uspijevao u tome i zato sam se uključio u politiku. Ovdje fali znanja, odlučnosti i profesionalnosti, i ne mogu vam dati povjerenje zbog građana kojima sam obećao. Važnije mi je zaštititi vlastiti obraz.", rekao je Lovrinović.

Tri MOST-ovca već ranije najavili osnivanje kluba zastupnika

Čelnik MOST-a Božo Petrov ranije je za Index rekao kako ne zna ništa o tome da bi trojica MOST-ovih zastupnika mogli osnovati vlastiti klub u Saboru. To je ponovio i nakon potpisanja sporazuma s HDZ-om.

Podsjetimo, trojica MOST-ovaca, zastupnici Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Jure Martinović navodno bi mogli tražiti svoj klub zastupnika izvan MOST-a i HDZ se boji da bi im oni mogli raditi probleme i dovesti u pitanje većinu koja bi mogla ovisiti o manjincima. Jedan od spomenutih MOST-ovaca potvrdio je da će osnovati svoj klub. Ipak, poručio je da to ne znači da neće dati podršku HDZ-u.

HDZ se sastao s manjincima

"Prvi mi je glas da ova trojica traze svoj klub. Potpisat ćemo sporazum ali moram pustiti Oreškovića da pojede nešto i ode na WC. Onesvijestit će se. Ne znam da se HDZ opet sastaje s manjincima. Zašto bi se sastajali?", pitao se Petrov za Index.

Do sastanka HDZ-a i manjinaca je ipak došlo, a Petrov je za to saznao od novinara Indexa. Nakon što je primio telefonski poziv, Petrov je otišao na sastanak koji je trajao tridesetak minuta.

Iako nije poznat pravi razlog sastanka, Orešković je odmah najavio novi susret s manjincima večeras.

"Imali smo kratku diskusiju, vrlo pozitivnu, ide u pravom smjeru, dali smo još malo vremena tako da ćemo se još čuti večeras, ali idemo u pravom smjeru", rekao je nakon sastanka Orešković.

Šest zastupnika okupljenih u Klub nacionalnih manjina prije dva tjedna poslalo je Domoljubnoj koaliciji zajednički program i pojedinačne sporazume, no kako su otkrili u raspravama, do danas nisu dobili odgovor.

Radin neće dati povjerenje Oreškoviću

Podsjetimo, ranije je predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin najavio je u Hrvatskom saboru da dio zastupnika nacionalnih manjina neće glasovati za novu Vladu jer, po njihovu mišljenju, mandatar Tihomir Orešković nije pokazao spremnost na suradnju.

Karamarko i Petrov su 22.12. kod Kolinde došli s 78 potpisa zastupnika. Iako tri MOST-ovca nisu rekli da neće podržati svoju Vladu ako osnuju vlastiti klub zastupnika, jasno je da bi se HDZ mogao naći na tankom ledu pa ne čudi  da se tijekom cijelog poslijepodnevna sastaju s pripadnicima nacionalnih manjina čije bi ruke mogle biti ključne u izglasavanju povjerenja novoj Vladi. Podsjetimo, ukoliko bi zaista tri MOST-ovca odbili glasati za HDZ, Karamarko i Petrov ostali bi na 75 ruku, jednu manje nego je potrebno.

 

 

Pročitajte više