HDZ se "žestoko bori protiv korupcije", a Povjerenstvo za sukob interesa ne radi - baš ništa!

PREDSTAVNICI Vlade Jadranke Kosor te zastupnici HDZ-a u Saboru ovih dana predstavili su spasonosno rješenje koje će pridonijeti da se začepi rupa od oko 12,5 milijardi kuna, koliko se godišnje "izgubi" u procesu netransparentne i sumnjive javne nabave. Sabor je tako, postupajući po "genijalnoj" ideji Jadranke Kosor, donio većinom glasova odluku o osnivanju Komisije za kontrolu javne nabave, koja bi trebala biti krucijalni kotač u suzbijanju rastuće korupcije u Hrvata.

Kada su Povjerenstvo ili Komisija pridonijeli rješenju? 

No, prijedlog Kosor i osnivanje komisije podsjetilo nas je kako je prije pet godina gotovo istim riječima Ivo Sanader najavljivao osnivanje Saborskog povjerenstva za sukob interesa kao bitnog alata u borbi protiv korupcije. Danas je to tijelo, zahvaljujući politici HDZ-a, gotovo pa eutanazirano.

Valjda podsjetiti kako je u početku, baš kao sada s Komisijom, sve izgledalo idealno. Šest članova Povjerenstva imenovalo se iz redova zastupnika Hrvatskoga sabora, a ostali članovi su ugledni javni djelatnici, koji su trebali stati na kraj makinacijama i korupciji.

No, u zadnje dvije godine Povjerenstvo se sastalo samo osam puta. Nakon što su u 2008. godini održali samo dvije sjednice, prošle godine sastali su samo šest puta i tada su donijeli samo 21 odluku po prijavama za sukob interesa. Od prošle godine ostalo je još osam predmeta koji su i dalje u postupku, a 10 slučajeva, odnosno prijava još uvijek nije došlo na red. U prošlu godinu ušli su s naslijeđenih 169 predmeta. Obećali su obraditi njih 99, a odmah u startu odbacili 40 predmeta jer prijavljeni dužnosnici više nemaju dužnosnički status, a za ostatak su procijenili da nije u granicama njihove ingerencije.

Bandić im je i dalje u SDP-u, a Sanader u HDZ-u

Ažurno Povjerenstvo koje bi trebalo biti na prvoj liniji borbe protiv korupcije u političkim redovima na zahtjev je dužnosnika izreklo 32 mišljenja, a jedino čime su se istaknuli bilo je 300-tinjak kazni od 10 tisuća kuna za državne službenike koji nisu na vrijeme podnijeli imovinske kartice. Apsurd je da Povjerenstvo danas ne zna jesu li kazne i naplaćene, jer one bi trebale sjediti na trećini jedne plaće tijekom mjeseca. Kako nam je odgovoreno, Povjerenstvo se nada da će raspolagati podacima o izvršenju tek krajem travnja.

Kako smo mogli primijetiti, i službena stranica sukobinteresa.hr, koja je s imovinskim karticama svih službenika u Hrvatskoj trebala biti početna stranica za istraživanje svih afera u koje su umočeni državni službenici, neažurirana je. Mnoge imovinske kartice već su zastarjele, a primjerice Ivo Sanader i dalje se nalazi na listi HDZ-a, kao i Milan Bandić na listi SDP-a. Nigdje nema ni Darinka Kosora koji je odnedavno postao prvi čovjek HSLS-a.

Padom Deše i pad morala

Zanimljivo je kako stoji da se podaci kontinuirano provjeravaju, a imovinske kartice u ovoj pretrazi se mijenjaju kada dužnosnici prilože kartice na 'Datum stupanja na dužnost' i na 'Datum bitne izmjene'. No, bez obzira na to što piše i što su obvezni prema zakonu, stranice su i dalje neažurirane te tako i neupotrebljive.

Valja naglasiti kako je "moralni" pad Povjerenstva za sukob interesa počeo u 2008. godini kada je Deša Mlikotin-Tomić dala ostavku na mjesto predsjednice Povjerenstva i članice Povjerenstva zbog umiješanosti u antikoruptivnu aferu ''Indeks''. Tada je vladajući HDZ, unatoč velikom nezadovoljstvu javnosti, na mjesto prvog čovjeka Povjerenstva postavio tada, a i danas potpuno nepoznatog člana HDZ-a Matu Kačana. Od tada zapravo i kreće lagana eutanazija ovog saborskog tijela, a Kočanu je jedna od glavnih zadaća bila i da odbija sve zahtjeve članova Povjerenstva da se njihov rad - ubrza. Također, odbio je i ideju da se svi predmeti i mišljenja Povjerenstva stave na web-stranicu jer nema tehničkih uvjeta, pa samo rijetki danas znaju što zapravo oni rade.

Kočan za kočenje

Ironično je kako je član Povjerenstva i budući predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, kojem je glavni motiv kampanje bila pravda, odnosno borba protiv korupcije. Sjedajući u tijelu koje je formirano da udara najžešće na primjere korupcije, čini se kako je Josipović zajedno s ostalima to uredno - prespavao.

S Josipovićem spavali su i uglednici iz društva kao što su Vlaho Bogišić, Jadranka Kolarević, Zorislav Antun Petrović te Ivan Tanta, kao i saborski zastupnici Suzana Bilić Vardić, Miljenko Dorić, Krunoslav Markovinović, Danijel Srb te Emil Tomljanović.

Pročitajte više