HDZ: Vanđeliću je naknada od 30.000 kuna bila dovoljna za šutnju o Ini

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

HDZ se danas ponovno oglasio o pljački u Ini. Objavili su izjavu glasnogovornika vlade Marka Milića o navodima tjednika Nacional koji je naveo da je Damir Škugor, koji je uhićen zbog malverzacija s prirodnim plinom, bio čovjek iz "najuže zone povjerenja" Plenkovića te da je predsjednik Uprave Ine najmanje jednom izjavio kako je Plenković 2019. godine urgirao da se Škugora u Ini postavi na mjesto direktora.

U drugom dijelu objave je izjava viceguvernera HNB-a i bivšeg ministra gospodarstva, HDZ-ovog Tomislava Ćorića, o tvrdnjama bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Ine Damira Vanđelića, koji je izjavio da je vidio da Ina gubi novac, o čemu je izvijestio nadležne, među njima i Ćorića, koji je tada bio ministar gospodarstva.

Milić: Plenković nije urgirao da Škugora postane direktor

Naslov objave je: O medijskim podmetanjima, Vanđelićevoj "kreativnosti" & uspješnoj akciji državnih tijela.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Glasnogovornik vlade Marko Milić: U potpunosti su netočni & neistiniti navodi u Nacionalu da je premijer Andrej Plenković preko bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića „urgirao da se Škugora postavi za direktora u Ini“. Premijer osobno ne poznaje Škugora & nema nikakve veze s njegovom pozicijom u Ini.

Pokušaj da se za plinsko poslovanje u toj kompaniji odgovornost pripiše Vladi RH čista je zamjena teza i obmanjivanje javnosti. Odgovore na pitanja o Škugorovoj poziciji treba dati Ina, a ne Vlada, čije su službe pri Ministarstvu financija i otkrile sumnjive transakcije & blokirale nezakonito stečenu imovinu.

Ćorić: Vanđeliću je naknada bila dovoljan motiv da šuti

Tomislav Ćorić: Nikada u životu nisam s premijerom Plenkovićem razgovarao o Škugoru, a kamoli o njemu kao nekakvom 'kadrovskom rješenju' u Ini. Nijedan ministar - ni sadašnji, ni ja kao bivši, a ni moji prethodnici - ne može znati po kojim se ciframa provode transakcije na 4 razine ispod Uprave kompanije, no na sreću su Ministarstvu financija & Ured za sprječavanje pranja novca Porezne uprave pravodobno reagirali.

Čestitam im na uspješnoj akciji i razotkrivanju kriminalnih radnji! A o ulozi Damira Vanđelića, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora Ine u vrijeme inkriminiranog ugovora? Zasad ću tek reći da je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica.

Dodajmo na ove izjave da se čini da je naknada od 30.000 kn Vanđeliću bila dovoljan motiv da šuti dok je obnašao dužnost predsjednik NO-a Ine, a sad 'kreativno' konfabulira kada to više nije", piše u HDZ-ovoj objavi.

 

Pročitajte više