HDZ: Zašto Obersnel nije objasnio kamo je nestalo 80 milijuna kuna?

RIJEČKO Gradsko vijeće danas je raspravljalo o izvješću gradonačelnika Vojka Obersnela o slučaju Tržnica Rijeka zbog kojeg je on kazneno prijavljen jer je grad oštetio za 80 milijuna kuna.

Na kraju gradonačelničkog izlaganja i rasprave Gradsko vijeće je prihvatilo Obersnelovo izvješće. Za prihvaćanje izvješća su glasale stranke vladajuće koalicija, a na drugoj strani se našla koalicija Akcije mladih i Liste za Rijeku te HDZ, HSU i PGS.

"Kamo je nestalo 80 milijuna kuna"

Vijećnica HDZ-a Vesna Buterin bunila se zato što se iz izvješća ne vidi kamo je nestalo 80 milijuna kuna iz kaznene prijave. Dodala je kako je Grad Tržnicama davao prostor za nisku naknadu, dok su Tržnice prodavačima iznajmljivale prostor za iznose veće i do 40 puta. Obersnel joj je odgovorio kako bi i on volio znati kamo je nestalo 80 milijuna kuna kada su Tržnice u spornom razdoblju imale dobit od 40 milijuna kuna.

Gradonačelnik je objasnio da je 90-ih godina cijeli prostor tržnica privatiziran, a tri paviljona su ušla u temeljni kapital tvrtke Tržnice. Tada je Izvršno vijeće Rijeke tražilo povrat paviljona u vlasništvo Općine, a 1992. godine je postignuta nagodba kojom je Grad postao vlasnik paviljona, a Tržnice su njima upravljale. Iz te je nagodbe izašao i ugovor o korištenju potpisan 1993. godine po kojem je tvrtka Gradu morala plaćati 50 posto godišnje akumulacije i 40 posto dobiti.

Na natječaj 2007. godine se javile samo Tržnice Rijeka

Obersnel tvrdi da bi Grad izgubio vlasništvo da nije bilo nagodbe. Visinu naknade je odredilo Gradsko vijeće, a u zakonu nije stajalo kolika ona mora biti. Gradonačelnik tvrdi da se 2007. godine na natječaj za upravljanje tržnicama mogao javiti bilo tko, ali se javila samo tvrtka Tržnice Rijeka. Podsjetio je i da državna revizija niti jedne godine nije imala primjedbe na koncesijski ugovor.

Pročitajte više