Dan prije podizanja optužnice HDZ je gurnuo Sauchu u saborski odbor za zakonodavstvo

Foto: FaH/Sabor

HDZ i HNS predložili su Tomislava Sauchu za novog člana saborskog odbora za zakonodavstvo. Prijedlog su sročili dan prije nego što je Državno odvjetništvo podiglo službenu optužnicu protiv Sauche zbog afere Dnevnice u kojoj se on i nekadašnja tajnica u vladi sumnjiče da su na lažnim putnim nalozima ukrali više od pola milijuna kuna.

>> ZA ŠTO SE TERETI SAUCHU? On i tajnica podijelili su 590,000 kuna, a onda ga je ona prevarila

>> Bernardić o Sauchi: "Pitajte Plenkovića za njega, on je sada dio vladajuće koalicije"

>> Saucha neće podnijeti ostavku u saboru: "Znam da sam nevin"


Zamjena za HNS-ovca Čuraja

Saucha bi po prijedlogu, o kojem se u saboru danas nije stiglo glasati, u odboru za zakonodavstvo trebao zamijeniti Stjepana Čuraja iz HNS-a. Otkako je počeo podržavati HDZ-ovu većinu, Saucha je član saborskog kluba HNS-a i time bi se samo jedan član kluba zamijenio drugim u saborskom odboru. Iako zvuči zastrašujuće da zastupnik pod optužnicom koji je neko vrijeme bio i u pritvoru, sjedi u odboru za zakonodavstvo, to ipak nije tako strašno.

Odbor za zakonodavstvo odavno već samo propušta sve prijedloge zakona kako im stignu iz vlade i nema baš nikakav utjecaj na ono što će se na koncu izglasati. Pomalo je to tužno jer sabor je ipak zakonodavno tijelo vlasti i taj odbor bi trebao biti jedan od najvažnijih, ali hrvatski parlament odavno se prestao pretvarati da je vrhovni suveren u državi. Umjesto toga samo provodi volju vlade čak i s ovako tankom većinom kakvu ima vlada Andreja Plenkovića. Puno ozbiljnije bilo bi da su HDZ i HNS Sauchu predložili u odbor za pravosuđe koji je puno ozbiljnije tijelo i u kojem se provode stvarne rasprave.

Ne pada mu na pamet otići iz sabora

Nakon podizanja optužnice Saucha je izjavio da mu ne pada na pamet podnijeti ostavku na dužnost saborskog zastupnika. Time bi ostao bez primanja, a Plenkovićeva većina bez vrijedne ruke koja omogućava opstanak vlade i donošenje zakona.

“Ja i dalje stojim pri tome što sam govorio svih ovih mjeseci, a to je da to nisam napravio, da ni za što nisam kriv. Odbor za zakonodavstvo nema apsolutno nikakve veze s ovime, to je odbor kao i svaki drugi. Ja sam saborski zastupnik i nastavit ću i dalje raditi svoj posao”, rekao je Tomislav Saucha. O prijedlogu HDZ-a i HNS-a sabor bi trebao glasati sljedećeg petka. Članstvo u saborskom odboru Sauchi ne donosi nikakvu dodatnu materijalnu naknadu.

HDZ-ov prijedlog imenovanja Sauche u saborski odbor za zakonodavstvo by Index.hr on Scribd

Pročitajte više