HDZ-ov direktor je snimljen: Husiću plin za 19.5 eura, od Petrokemije tražio 212

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

ISTRAŽITELJI su tajno snimali uhićenog Ininog direktora, a među snimkama su i razgovori koje je Škugor vodio početkom srpnja ove godine, piše Telegram.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Od petrokemije tražio 212 eura, od Husića 19.5

Iz tajnih snimki s početka srpnja ove godine, tvrdi USKOK, jasno se zaključuje da je Husiću omogućio nisku cijenu kakvu nije želio dati ostalim firmama.

Tako primjerice kutinskoj Petrokemiji nije bio spreman prodati plin za manje od 212 eura po megavatsatu iako je u tom času tržišna cijena bila 183 eura. Husić je pak plin kupovao za 19.5 eura po megavatsatu, piše Telegram.

Prisluškujući Škugorove telefonske razgovore, istražitelji su početkom prošlog mjeseca zabilježili kako sa svojim sugovornicima spominje cijenu plina za Petrokemiju. Iz tih razgovora zaključuju da je znao da Petrokemija ne može pokrenuti proizvodnju ako prosjek cijene plina ne padne ispod 110-120 eura po megavatsatu.

"Cijena se određuje po burzi"

Unatoč činjenici da bi to utjecalo na povećanje cijene umjetnih gnojiva, što će, primjećuju istražitelji, imati posljedice i za hrvatsku poljoprivredu, Škugor u prvoj polovini srpnja u svojim razgovorima tvrdi kako neće sniziti cijenu ispod 150 eura po megavatsatu.

"Ina ima domaću proizvodnju, ali referentna točka i za tu količinu koju Ina proizvodi je burza", snimljen je Škugor kako objašnjava svom sugovorniku.

Pročitajte više