HDZ-ov Đakić napao Škorinog zastupnika: Bestijalno obmanjujete javnost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Josip Đakić (HDZ) danas je odbacio "bestijalno obmanjivanje javnosti", odnosno kritike koje je proteklih dana na prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata iznosio zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe.

"Klub HDZ-a zgrožen je bestijalnim obmanjivanjem javnosti u pogledu zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Mlinarić je teško izvrijeđao sve koji su zakon podržali, obmanjujući javnost da se njime želi podilaziti agresoru, suradnicima, doušnicima, njihovim obiteljima", rekao je Đakić u slobodnom saborskom govoru.

Saborskom kolegi je poručio da bi trebao znati da su udruge civilnih stradalnika dugo očekivale taj zakon i poslale mu pismo u kojem jasno kažu da je taj zakon posljednja šansa priznanja njihove žrtve.

"Ćipe je prešao svaku granicu salvama optužbi"

"Za majke poginule djece, obitelji poginulih i nestalih civila, za invalide, ovaj je zakon iskaz poštovanja i pripadnosti našoj domovini, iskaz važnosti njihove žrtve i doprinos stvaranju neovisne države", izjavio je HDZ-ov zastupnik.

Upitao se i tko su ljudi koji mogu tako "monstruozno napadati zakon koji je zapravo dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata".

Ne možemo se suglasiti s optužbama koje govore o svemu, samo ne o istini, koje vrijeđaju žrtvu, naglasio je Đakić i poručio Ćipi da je prešao svaku granicu kao branitelj, zastupnik, političar, "sijevajući salvama optužbi koje nemaju utemeljenje".

Vučemilović: Tisuće djece ostale bez vrtića

Vesna Vučemilović (DP) skrenula je pozornost na činjenicu da Hrvatska, unatoč negativnim demografskim trendovima i iseljavanju, ima problema kod upisa djece u vrtiće.   

Očekivali bi da problema nema, no kako je Hrvatska često država apsurda - to nije slučaj, rekla je zastupnica pa upozorila da je u Zagrebu bez mjesta u vrtićima ostalo 2700 prijavljene djece, u Splitu preko 500, u Našicama njih 30-ak.

Nedostaje nam i 3000 odgajatelja u vrtićima, naglasila je te kritizirala odluku nove zagrebačke vlasti da ukine mjeru roditelj-odgajatelj. "Umjesto da radi na njenom unaprjeđenju, novi ju je gradonačelnik odlučio zaustaviti za sve nove korisnike", kazala je.

Puljak: Mic-po mic ćemo uskoro zabetonirati cijelu obalu

Marijana Puljak (Centar) upozorila je kako se Festival bespravne gradnje i uništavanja prostora, kakav je nedavno održan u Vruji, održava diljem Jadrana, na kojem se uništava opće, pomorsko dobro, pa ćemo mic-po mic uskoro zabetonirati cijelu obalu.

Iznijela je slučaj iz mjesta Krila Jesenice koje je dom stotinjak turističkih brodova kojima je postala pretijesna postojeća luka, pa u posljednje vrijeme parkiraju na javnoj uređenoj plaži.

Legitimno je da brodari traže mjesto za brodove, no inzistiraju na proširenju luke i namjerili su se uništiti javnu plažu, kazala je zastupnica.

 Andreja Marić (SDP) opetovano je kritizirala vladajuće kad je u pitanju pandemija covida i kampanju cijepljenja. Kampanja je manjkava, trebat će uložiti dodatne ljudske i financijske  uvjete u promociju, Stožer je kontaminiran, kazala je.

Pozvala je da se ljude stimulira na cijepljenje te poručila kako cijepljenje nije čipiranje, a nuspojave su zanemarive. Virus je među nama, na jesen prijeti novi val ako se ne cijepimo u dovoljnom broju, naglasila je Marić.

Što je s hitnom helikopterskom službom?

Rada Borić (ZLB) upitala je zašto još nije ustrojena hitna helikopterska medicinska služba s obzirom na to da je ministar zdravstva Vili Beroš lani u lipnju rekao da je to prioritet.

Godišnje imamo 300 poginulih u prometu i 23 tisuće umrlih od srčanih i moždanih udara. Želimo li brinuti o turistima ta nam služba treba, rekla je Borić ustvrdivši kako bi se njenim ustrojavanjem smanjila smrtnost i invalidnost, skratilo vrijeme oporavka i povratka na rad.  

Marija Selak Raspudić (Most) pozvala je da se poboljša status dijabetičara kojih je, procjenjuje se, oko pola milijuna. "To je ogroman broj, a trend je rastući", kazala je te pozdravila najavu da će, nakon puno godina, inzulinske pumpe biti stavljene na HZZO-ovu listu pomagala.

Pročitajte više