Nakon 3 tjedna u pogrebnom poduzeću bez natječaja zaposlena u gradskoj upravi

Foto: Hina

KAKO zaposliti osobu bez natječaja u gradsku upravu pokazuje najnoviji dubrovački primjer. Naime, tajnica gradonačelnika Mate Frankovića, koji je i HDZ-ov saborski zastupnik, zaposlena je preko - pogrebnog poduzeća.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, sadašnja tajnica gradonačelnika Ivona Baća Radišić prvo je, 26. listopada 2021. godine zaposlena je u Javno poduzeće Boninovo, koje održava gradska groblja i pruža pogrebne usluge. Od 17. studenoga iste godine radi kao tajnica gradonačelnika, odnosno prebačena je u gradsku upravu.

Ona je, dakle, tri tjedna radila u gradskoj tvrtki iz koje je prebačena u Grad Dubrovnik.

To omogućuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, ali s obzirom da je ona samo tri tjedna prije zaposlena u gradskoj tvrtki postavlja se pitanje je li to sve namješteno i zašto nije raspisan natječaj.

Grad Dubrovnik: Sve je po zakonu

Pitali smo Grad Dubrovnik je li Ivona Baća Radišić preko natječaja zaposlena u samo Boninovo, odnosno koje joj je tamo bilo radno mjesto. "Društvo Boninovo nije zakonski obveznik provođenja javnog natječaja, a gospođa Baća je zaposlena na radno mjesto referent u uredu – administrator", stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

Odgovorili su na pitanje na koji je način i zašto Ivona Baća Radišić prebačena u Grad Dubrovnik i je li se tu radilo o zaposlenju koje nije izvršeno putem javnog natječaja. "Gđa. Baća Radišić je zbog potrebe osnivača, Grada Dubrovnika, prebačena na upražnjeno radno mjesto u Gradu Dubrovniku sukladno svim zakonskim aktima", stoji u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.

Pitali smo i zašto sadašnja tajnica gradonačelnika nije prethodno zaposlena u Grad Dubrovnik, odnosno zašto je prvo zaposlena u poduzeće Boninovo.

"U trenutku kada je potreba posla zahtijevala Grad Dubrovnik je kao osnivač društva Boninovo zatražio premještaj kako bi se popunilo upražnjeno mjesto u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika", odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Javno poduzeće Boninovo: Iz Grada su nam uputili zahtjev

Pitali smo i Boninovo kako je došlo do ovog zaposlenja.

"Društvo Boninovo od svibnja 2021. godine imalo je potrebu za zapošljavanjem jednog djelatnika a obzirom da je djelatnik koji je radio na navedenim poslovima ispunio uvjete za punu starosnu mirovinu", stoji u odgovoru.

"Slijedom navedenog a uz dogovor s navedenim zaposlenikom odlučeno je da će se njegov radni odnos produžiti do dolaska i obuke nove osobe.Iz navedenih razloga dana 26 listopada 2021. zaposlena je gđa Ivona Baća Radišić na radno mjesto referent u uredu – administrator", navodi se.

"Međutim, nedugo nakon zaposlenja gđe Baća Radišić a obzirom da je u Gradu Dubrovniku bilo upražnjeno radno mjesto tajnice gradonačelnika upućen je zahtjev Društvu Boninovo od strane grada Dubrovnika za prelazak navedene djelatnice na radno mjesto tajnice Gradonačelnika", piše u odgovoru.

"Obzirom da je istovremeno potreba službe kao što je prethodno navedeno zahtijevala angažman osobe zbog odlaska djelatnika u mirovinu na ponovno upražnjeno radno mjesto u Društvu Boninovo, referent u uredu – administrator, zaposlena je djelatnica iz tvrtke Sanitat", stoji u odgovoru.

Pola milijuna kuna za čišćenje čekaonica

Podsjetimo, nedavno je Index prvi pisao o tome da je dubrovačka gradska uprava isplatila gotovo pola milijuna kuna tvrtki u vlasništvu brata pročelnice te iste gradske uprave, koji je ujedno i član HDZ-a. Razlog isplate? Čišćenje i održavanje autobusnih čekaonica.

>>HDZ-ovcu skoro 500.000 kn za čišćenje čekaonica u Dubrovniku. Sestra mu je pročelnica

Vlasnik tvrtke Andrija Njavro brat je sadašnje pročelnice U.O. za poslove gradonačelnika Ivane Brnin. Prije toga ona je obnašala posao zamjenice pročelnice ovog odjela. Inače, druga sestra Andrije Njavre je Ružica Njavro, nekadašnja tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koja je uhićena u sklopu afere Vjetroelektrane.

Gradska uprava tada nam je odgovorila da je opseg posla tvrtke Čistoća toliko velik da bi u slučaju preuzimanja obveze čišćenja autobusnih stanica tvrtka Čistoća trebala angažirati nove djelatnike te je i u ovom slučaju sve po zakonu.

Pročitajte više