HDZ-ov ministar Bujancu poklonio vino sa slikom Ante Pavelića?

Foto: Hina/Gulliver Getty

LOVRO Kuščević, donedavni ministar graditeljstva, novi je ministar uprave.  

Lovro Kuščević također, kako se čini, voli poklanjati boce s likom poglavnika.

Reforma i modernizacija

Donedavni HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Kuščević, sad je, zahvaljujući Plenkovićevom preslagivanju, upao u novi resor.

Premijer je istaknuo kako Kuščević ima sve reference za ministra uprave.

Plenković je, osim toga, dodao kako od Kuščevića očekuje da nastavi rad na reformi i modernizaciji državne uprave, jednoj od glavnih zadaća ove vlade.

Spremno osuđuje svaki totalitarni režim

Lovro Kuščević, odgovarajući na upit SDP-ovog Bauka o spomen pločama s pozdravom "Za dom spremni", spremno je osudio svaki totalitarni režim ma kako se on zvao i rekao da neće dopustiti govor mržnje na bilo koji način.

Što se tiče dvojezičnih ploča u Vukovaru, kazao je, treba u Vukovaru poticati dijalog i zajedništvo te raditi na povezivanju naroda i manjina, a ne na razjedinjavanju.

Neće dopustiti diskriminaciju ni po jednoj osnovi

Kuščević se potrudio i obrazložiti svoj stav o Zakonu o životnom partnerstvu.

"Moj je osobni stav prema LGBT zajednicama ili bilo kakvim seksualnim orijentacijama, vjerskim, nacionalnim takav da nemam nikakve predrasude. Ljude cijenim po njihovom radu i odnosu prema drugim ljudima i neću dopustiti diskriminaciju ni po jednoj osnovi", rekao je bivši ministar graditeljstva i aktualni ministar uprave.

Naljepnica na poglavnika


Ovakav stav novog ministra uprave zasmetao je neonacistu i osuđenom dileru koji je prostitutke plaćao kokainom, Velimiru Bujancu.

U svojoj emisiji prikazao je isječak koji prikazuje Lovru Kuščevića kako govori o novoj koaliciji HDZ-a i HNS-a te kako, na upit "Hoće li ići na gay pride", odgovara "Naravno da neću".

Osuđeni diler koji je prostitutke plaćao kokainom imao je poruku za Kuščevića nakon završetka isječka.

"Iskoristit ću početak emisije i zamoliti gospodina Lovru Kuščevića da se nađemo negdje da mu vratim bocu vina koju mi je poklonio kad sam bio svojedobno, dok je još bio u opoziciji, kod njega na Braču. Na toj boci je bila naljepnica s poglavnikom Nezavisne Države Hrvatske, Antom Pavelićem. Dakle, to mi je ministar poklonio pa ću mu ja to vratiti, s obzirom na to da vjerojatno više neće poklanjati takve boce okolo, a možda će ići i na gay pride", poručio je Bujanec ministru.

Nema odgovora od novog ministra


Inače, kvislinška NDH, kojoj je na čelu bio Ante Pavelić, Rimskim ugovorima predala je većinu Dalmacije Talijanima, uključujući i brojne otoke. Brač, rodni otok ministra Kuščevića, nije bio među njima.

Kvislinška NDH odgovorna je za diskriminaciju, progon i smrt stotina tisuća ljudi zbog njihovih "seksualnih, vjerskih i nacionalnih orijentacija". Istih onih prema kojima ministar Kuščević, kako sam tvrdi, nema nikakvih predrasuda.

Pokušali smo stupiti u kontakt s ministrom Kuščevićem i upitati ga kako to "spremno osuđuje svaki totalitarni režim ma kako se on zvao" te kako "ne dopušta diskriminaciju ni po jednoj osnovi" ako je istina da je neonacistu zaista poklonio vino s Pavelićevom slikom, međutim, nismo ga uspjeli dobiti.

Također, pokušali smo kontaktirati i glasnogovornicu vlade, Sunčanu Glavak. Do zaključenja ovoga članka, nije nam odgovorila.

Pročitajte više