HDZ-ov ministar Malenica o Indexu: To je diskriminacija i govor mržnje

Screenshot: HTV, Index

IVAN MALENICA, ministar pravosuđa i uprave, gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a

Malenica je govorio i o temi vlasnika riječkog kafića koji ne želi HDZ-ovce te o Indexu koji je jučer na svojoj naslovnici postavio pop-up sadržaja "Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!" Ponuđene opcije bile su "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovjek".

Odgovor "Ne, ja sam član HDZ-a" vodio je ovdje

Index je prozor postavio u znak podrške riječkom kafiću Three Monkeys, koji za goste ne želi HDZ-ovce.

> HND o Indexu: Pop-up nije govor mržnje, nego oblik slobode govora

Malenica: Svjedoci smo kampanje koja se temelji na diskriminaciji i govoru mržnje

Voditeljica središnjeg Dnevnika HTV-a pitala je Malenicu jesu li iz HDZ-a pokrenuli pravne korake protiv Indexa, kojeg nije imenovala, te je li zakon prekršen.

"Svjedoci smo posljednjih dana kampanji koja se temelji na diskriminaciji i govoru mržnje. Dakle, mi smo svi pozvani da gradimo društvo koje će se temeljiti na toleranciji i uključivosti. Danas se radi o HDZ-ovcima, a sutra se može raditi o nekim drugim skupinama. Poduzeli smo određene pravne radnje, u dijelu prijave HND-u, kojeg smo pozvali da reagira, i kaznene prijave, a sve sukladno Zakonu o elektroničkim medijima što je ministrica Koržinek Obuljen već najavila."

Malenica još govorio o diskriminaciji

Voditeljica je spomenula SDP te kazala kako oni kažu da nije riječ o diskriminaciji kada su u pitanju riječki kafić i portal Index.hr, kojeg opet nije imenovala. Pitala je Malenicu što on misli o tome. 

"Ne slažem se. S jedne strane imamo kritiku i slobodu izražavanja, a ovdje je više nego očito da se radi o diskriminaciji i da se radi o govoru mržnje. Prema Ustavu RH, svatko ima pravo i slobode bez obzira na spol, dob, političko ili vjersko opredjeljenje i sukladno tome - ovo čemu svjedočimo proteklih nekoliko dana je više nego jasno da se radi o diskriminaciji budući da to i kazneni zakon u nizu kaznenih djela propisuje i utvrđuje što je diskriminacija. Isto tako i Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o elektroničkim medijima. Više je nego jasno o čemu se ovdje radi. Kritike uvijek postoje, ali moram istaknuti da se ovdje ne radi o sukobu pojedinca niti s premijerom niti s vladom, već je ovdje riječ o diskriminacije jedne skupine", govorio je Malenica, pa ga je voditeljica prekinula s pitanjem je li HDZ pridao preveliku važnost riječkom kafiću.

"Nismo pridali preveliku važnost riječkom kafiću u ovom konkretnom slučaju"

"Ne bih rekao da smo predali preveliku važnost u konkretnom slučaju. Predali smo važnost diskriminaciji jedne skupine koja ima određeno političko opredjeljenje. O tome se ovdje radi, nije ovdje riječ o sukobu pojedinca s nama ili predsjednikom koji je kritizirao rad Stožera ili neke mjere. Ovdje se radi o našoj reakciji na diskriminatorno ponašanje i govor mržnje. Jako je bitno da dođe do određene akcije i reakcija u društvu, da se ovakvo ponašanje osudi, da se to ne prelije na nekakve druge skupine, da se ne prelije neki jači govor mržnje ili neke fizičke radnje", rekao je.

"Nadam se da neće doći do fizičkih napada"

Voditeljica ga je upitala misli li zaista da može doći do fizičkih napada.

"Nadam se da do toga neće doći. Zato smo svi pozvani da reagiramo u ovakvim situacijama", zaključio je temu riječkog kafića i Indexa. 

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

Malenica je komentirao i izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

"Predsjednik RH dužan je poštivati proceduru, a to je da Državno sudbeno vijeće propisuje javni poziv, na koji se javljaju svi koji zadovoljavaju uvjete i predsjednik sukladno proceduri predlaže Vrhovnom sudu, a onda i saboru koji glasa o njegovom prijedlogu. Kad predsjednik ne bi ispoštovao tu proceduru, kršio bi Zakon o sudovima i postupio bi protupravno", rekao je.

Istaknuo je da očekuje od predsjednika ako neće podržati niti jednog kandidata, da obavijesti Državno sudbeno vijeće i da oni raspišu novi javni poziv.

"To bi bilo odgovorno ponašanje predsjednika i tako bi poštovao svoje ustavne ovlasti i Zakon o sudovima."

O izmjenama stečajnog zakona

Osvrnuo se i na izmjene stečajnog zakona, rekavši kako će sada Ministarstvo pravosuđa i uprave preuzeti kontrolu i nadzor nad stečajnim upraviteljima. 

"Uvodimo sustav nadzora i kontrole nad njima. Dosad su predsjednici Trgovačkih sudova nadzirali i suce i posredno stečajne upravitelje. Kroz izmjene Zakona ministarstvo pravosuđa i uprave preuzet će kontrolu i nadzor. Vjerujemo da ćemo dobiti jedan iskorak u području stečajnih postupaka koji ćemo učiniti više otvorenijim i transparentnijim", zaključio je ministar Malenica.

Pročitajte više