HDZ-ov ministar o pedofilu u udruzi s djecom: Ne znam kako se to moglo dogoditi

NAKON što je pedofilu određen rad za opće dobro u udruzi koja radi s djecom, slučaj je za Novu TV komentirao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić (HDZ).

"Za ovakve prijestupnike treba ukinuti tu vrstu kazne"

"Podržavam inicijativu pravobraniteljice da se ta vrsta kazne ukine za ovakve prijestupnike. Međutim, Ministarstvo rada je i prije ovog slučaja u predloženoj izmjeni dopune Zakona o radu stavilo odredbu da nitko tko radi u sustavu s djecom - igraonicama, vrtićima ne može raditi s djecom bez potvrde o nekažnjavanju", rekao je.

"O tome se i radilo savjetovanje oko izmjena Zakona o radu, koje za cilj ima sprječavanje zlostavljača da dolaze u kontakt s djecom, ali i da se zaštite žrtve spolnog zlostavljanja", rekao je.

"Ne znam kako se to uopće moglo dogoditi, ali sada nije ni bitno. Idemo to spriječiti"

"Naravno da ova situacija nije normalna, ne znam kako se to uopće moglo dogoditi, ali sada nije ni bitno je li to rezultat neznanja ili nečeg drugog. Idemo to spriječiti, zato predloženim zakonskim izmjenama reagiramo", dodao je.

Povuklo se i pitanje dostupnosti registra pedofila i zlostavljača. "Pitanje je kome treba biti dostupan, već sam spomenuo da postoji očevidnik koji dopušta da se podaci razmjenjuju među ustanovama. To sporo ide, naravno da sporo ide, ali ova vlada je postavila sve moguće alate da sustav funkcionira i da svi oni koji trebaju pravodobno reagirati u ovakvom slučaju i reagiraju", rekao je. 

Tko će biti obuhvaćen mjerama za socijalno najugroženije?

Spomenuo je i kakve mjere mogu očekivati oni socijalno najugroženiji. "Mogu očekivati da će vlada intervenirati, da ćemo već idući tjedan, nakon konzultacija s našim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima javnosti predstaviti sveobuhvatne mjere. Imamo modele kojima smo i prije intervenirali kroz državni proračun, u jesenskom paketu mjera želimo obuhvatiti i obitelji s djecom i one koji su nezaposleni i umirovljenike te povećati naknade korisnicima minimalne naknade", rekao je.

Dotaknuo se i onoga što poduzetnici mogu očekivati. "Mogu očekivati pomoć i sektor gospodarstva i sektor rada, konkretno HZZZ koji ima jako dobru praksu, ali praksa će biti nešto drugačija nego za vrijeme koronakrize. Pomoći ćemo svima kojima je povećanje cijena energenata ugrozilo poslovanje", rekao je.

Na kraju je spomenuo i kada će sjesti sa sindikatima, vezano za predložene povišice u državnim službama od 10 posto. "Neprestano sam u kontaktu s njima, sjest ćemo na razgovore u drugoj polovici rujna, kao što je i bilo dogovoreno. Sve ostalo će biti stvar pregovora", rekao je ministar Piletić. 

Pročitajte više