INDEX ISTRAGE

HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize. Kaže da im baš trebaju službenici

Sreenshot: YouTube/Općina Klakar

VLADA kojom upravlja HDZ-ovac Andrej Plenković donijela je 2. travnja odluku o zabrani novog zapošljavanja te su obustavljene gotovo sve javne nabave. Vlada je tada dala preporuku i općinama i gradovima da naprave isto.

HDZ-ovac Josip Stanić, načelnik općine Klakar u Brodsko-posavskoj županiji, napravio je suprotno pa je sljedećeg dana raspisao natječaj za dva službenika - pročelnika upravnog odjela te referenta za financije. Kako su objasnili za Index Istrage iz Općine Klakar, i pročelnik i referent trebaju općini baš sada.

Trebaju pročelnika baš sada

"Općina Klakar trenutno nema zaposlenog pročelnika", kažu nam iz općine pozivajući se na raniji nalaz Ministarstva uprave, Samostalnog sektora za upravnu inspekciju koji su im, tvrde u općini, rekli da moraju imenovati pročelnika i to "bez odgode".

"Zbog potreba vođenja financijskog poslovanja Općine Klakar, koje je nužno za daljnji rad Općine, nužno je zaposliti Višeg referenta za financije i računovodstvo. Općina Klakar provodi samo nužne aktivnosti koje su neophodne za funkcioniranje zajednice, kao i aktivnosti koje provodimo na temelju Ugovora o bespovratnim sredstvima Europske Unije kao i Ugovore o sufinanciranju od strane Ministarstva (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava)", stoji u odgovoru koji smo dobili iz općine Klakar.

Općina od 2500 stanovnika

Kako smo doznali, u Općini su zaposleni jedan dužnosnik te četiri službenika. Mjesto pročelnika prazno je najmanje dvije godine. U siječnju ove godine donijeli su odluku kako će zaposliti još dva službenika, a natječaj za ta dva mjesta raspisan je u jeku pandemije koronavirusa. Za pročelnika je dovoljna jedna godina radnog iskustva te da bude najmanje magistar struke ili stručni specijalist pravne, ekonomske ili tehničke struke.

Proračun ove Općine koja broji svega 2 i pol tisuće stanovnika ove godine je dvostruko veći od uobičajenog i iznosi više od 18 milijuna kuna i to zbog izgradnje vrtića. Ugovor o izgradnji i opremi dječjeg vrtića u Rušćici potpisan je u listopadu 2019. godine. Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića financirani su iz fondova Europske unije i to u 100-postotnom iznosu. Ukupna investicija iznosi 7,9 milijuna kuna.

Ministarstvo uprave bez odgovora

"Kao predsjednik općinskog vijeća nisam zaposlenik općine i nisam uključen u kadrovsku politiku općinske uprave tako da niti u konkretnom slučaju osobno nisam ni na koji način uključen u proces raspisivanja natječaja niti njegove provedbe, a samim time niti sam član povjerenstva za provedbu natječaja koje imenuje načelnik. Za navedene sam natječaje saznao tek nakon što su objavljeni putem službenih stranica općine te kroz upite nekoliko sumještana. Nakon toga sam kontaktirao općinskog načelnika koji mi je potvrdio da postoji potreba za novim zapošljavanjem u općinskoj upravi te kako su natječaji raspisani u skladu sa zakonom. Budući da sam htio biti potpuno siguran u zakonitost spomenutih natječaja 06. travnja 2020. godine poslao sam upit Ministarstvu uprave. Kako je spomenuti dopis ostao bez odgovor, ponovno sam 15. travnja poslao upit Ministarstvu s požurnicom, no do danas nisam dobio nikakav službeni odgovor", kaže nam Tomislav Pendić, predsjednik Općinskog vijeća Klakar.

Pendić kaže da u  proračunu za 2020. godinu nije predviđeno povećanje proračunskih sredstava za zaposlene niti se to ijednom riječju spomenulo. Isto tako kaže da pravilnik o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela općine Klakar donosi načelnik općine te da ni općinsko vijeće niti on kao njegov predsjednik nismo sudjelovali u navedenim izmjenama niti su o tim detaljima upoznati na sjednicama općinskog vijeća.

Nije bilo rasprave

"O natječajima za zapošljavanja i sistematizaciji općinsko vijeće nije raspravljalo niti je s tim upoznato na svojim sjednicama. O imenovanju v.d. pročelnika u Jedinstveni upravni odjel Općine Klakar od strane načelnika sam saznao iz raspisanog natječaja za Višeg savjetnika za financije kojeg je ista i raspisala", ističe Pendić dodajući da je kao građanin i predsjednik predstavničkog tijela općine Klakar svjestan ekonomske krize koja nam slijedi u narednom periodu kao i da je svjestan kako se ovakvim potezom, ako su spomenuta radna mjesta i potrebni za funkcioniranje općinske uprave, šalje jako lošu poruka prema sumještanima i ostalim građanima.

Originalno objavljeno na Index istrage

 

Pročitajte više