PRONAŠLI SMO NOVOG UHLJEBA HDZ-ov seoski načelnik za sat volontiranja prima 875 kuna

Foto: sukobinteresa.hr, kckzz.hr

PREMDA volontiranje pretpostavlja neplaćeni rad, mnogi se lokalni dužnosnici nazivaju volonterima, a svaki mjesec uzimaju novčanu naknadu.

Tako i načelnik općine Sveti Petar Orehovec, Franjo Poljak. U svibnju ove godine taj je HDZ-ovac osvojio novi mandat u toj općini blizu Križevaca koja ima oko 5.000 stanovnika.

Sudjelujte u akciji Indexa "IZBACI UHLJEBA"

Ukoliko znate za primjere uhljebljivanja u državnim tvrtkama i institucijama, prijavite nam ih na uhljebi@index.hr. Anonimnost zajamčena.

Poljak je "volonter" s mjesečnom naknadom od 3.900 kuna. To je 400 kuna više nego u prvom mandatu kada mu je isplaćivano 3.500 kuna. Ovaj lokalni čelnik zaposlen je u državnoj agenciji, pa očito volontiranje umjesto za dobrobit zajednice služi da bi maksimalno povećao svoju zaradu.

Volontira u općini za 3.900 kuna i savjetuje u agenciji za 9.500 kuna

"Pravi" posao mu je savjetovanje ravnatelja u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji gdje prima plaću od 9.500 kuna. Prije toga je u istoj agenciji bio načelnik odjela za konjogojstvo.

Jedan Poljakov sumještanin i Indexov čitatelj tvrdi da načelnik u općini provodi samo četiri sata mjesečno. Kako je u prvom mandatu zaradio 168.000 kuna, ispada da sat njegovog volontiranja općinu košta 875 kuna.


Na naše pitanje, koliko sati mjesečno načelnik provodi u općini, Indexu je odgovoreno: "Po potrebi."


U dva mandata volontirat će za 355.400 kuna

Općina ima zaposlene 3 službenice te 1 namještenicu na pola radnoga vremena. Proračun općine Sveti Petar Orehovec za 2017. godinu iznosi 6,5 milijuna kuna. Financira se od poreza, prireza i direktno iz proračuna, upravnih pristojbi, komunalnih doprinosa i naknada. Ukratko, od građana.

Većina troškova odnosi se na plaće i materijalne rashode, samo za usluge troše više od milijun kuna godišnje.

U novom će mandatu zaraditi još više - 187.200 kuna, pa će ukupno ovaj načelnik općine od volontiranja zaraditi 355.400 kuna.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz uhljebe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: uhljebi.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više