HDZ-ov šef bolnice jučer je rekao da se ovo događa rijetko. Danas govori drukčije

Foto: Edina Zuko/PIXSELL, Facebook

DVIJE starije žene su u bolnici u Sisku stavili na isti bolnički ležaj.

>>FOTO Dvije starije žene u sisačkoj bolnici na istom ležaju. Ravnatelj: Bilo je kratko

One su na isti krevet smještene na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u sisačkoj bolnici Dr. Ivo Pedišić, a fotografija koja prikazuje ovaj čin objavljena je na Facebook stranici Hitna uživo 194. Jedna od njih leži na boku jer drugačije ne bi ni stale na ležaj.

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović sve je pokušao opravdati rekavši da je takav smještaj pacijentica "trajao kratko". Precizirao je za Hinu da je "trajalo nekoliko minuta" i da se "to događa rijetko".

Zanimalo nas je koliko je često to njegovo "rijetko". Je li to, primjerice, jednom godišnje, jednom u pola godina, nekoliko puta godišnje... Na poziv Dujmenović nam se nije javljao, no odgovorio je putem maila.

"Do sada se nikada nije dogodilo da se pacijenti moraju zbrinjavati na ovakav način, odnosno da dva pacijenta ili pacijentice moraju biti smješteni u istu postelju. Ovaj događaj uzrokovan je velikim priljevom hitnih pacijenata u kratkom vremenskom intervalu (60 pacijenata), od toga su tri pacijenta u tom vremenu bila u postupku reanimacije.

Vrijeme koje su pacijentice bile smještene u istoj postelji je 15 minuta, dok nisu spušteni kreveti sa Službe za kirurgiju. Bitno je napomenuti da je OB Sisak u postupku rekonstrukcije nakon potresa i da zbog takvog smanjenog prostornog kapaciteta funkcioniramo sa 110 kreveta manje", objasnio je Dujmenović.

Pitali smo i veće bolnice što misle o ovom događaju

Od "rijetko" ispalo je tako da se jučerašnja situacija dogodila prvi put. Pitali smo veće hrvatske bolnice i zbrinjavaju li oni nekad ovako pacijente i kako komentiraju ovaj događaj, ali odgovor nismo dobili do zaključenja teksta.

Dujmenović jučer: Rijetko se događa ovakav slučaj

"Takav se slučaj rijetko događa i osobno sam se angažirao kako bismo prihvatili i pregledali sve pacijente. Zbog njihove sigurnosti, na nekoliko smo ih minuta stavili zajedno u krevet jer bi za stariju osobu bilo rizično da pregled čeka sjedeći na stolcu. Za kratko smo vrijeme riješili problem", rekao je jučer Dujmenović.

Zanimljivu izjavu dao je i jučer za 24 sata. Naime, onoga tko je fotografirao ovu scenu proglasio je "dežurnim dušobrižnikom". Osim što ovakav tretman pacijenata ravnatelj Dujmenović pravda navodima da to nije trajalo dugo, zasmetalo mu je i što je fotografija objavljena pa se još i obrušio na onoga tko ju je uslikao.

"Ženi se ništa nije dogodilo, liječili smo je. Da smo je stavili da sjedne, možda bi pala. Ali, eto, netko od dušobrižnika je fotografirao taj prizor i poslao van", rekao je ravnatelj.

Tko je Dujmenović?

Tomislav Dujmenović 2016. godine postao je ravnatelj sisačke bolnice. Inače je urolog.

Relativno je svjež član HDZ-a. Naime, još 2021. bio je član HSP-a dr. Ante Starčević u kojem je proveo niz godina. Godine 2014. je trebao biti i njihov kandidat za župana, no pravaši su na kraju odustali od te ideje i podržali - HDZ.

Kao član HSP AS-a bio je 2015. na presici na kojoj je predstavljena koalicija s HČSP-om. Šef potonje stranke sastavio je obrazloženje sklapanja koalicije, a dokument je završio ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Dujmenović je na novinarske upite o tome rekao da je ZDS "stari hrvatski pozdrav". Ipak, rekao je da je riječ o pozdravu koji izaziva kontroverze i da ga osobno ne koristi.

Od 2022. u imovinskoj kartici Dujmenović navodi da je član HDZ-a.

A kad smo već kod imovinske kartice, recimo da Dujmenovića mjesečno plaćamo 4490 eura, odnosno 33.830 kuna bruto, od čega mu na račun sjeda 3034.97 eura neto ili 22.862 kune.

Pročitajte više