HDZ-ov Stier osudio Zekanovićeve izjave: Grbin je izgubio, ali ne treba ga cipelariti

Foto: N1

Davor Ivo Stier, kandidat HDZ-a za europske izbore, gostovao je na N1 televiziji te komentirao aktualnu političku situaciju.

Komentirajući atentat na slovačkog premijera Roberta Ficu koji se u srijedu dogodio u Bratislavi, Stier je izjavio:

"Doista šokantan atentat, potresan za svakoga. Bila je jedna klima, podjela na mi ili oni. Nije Slovačka jedina, tu je i Poljska. To nije Europa koju mi želimo. Vrlo lako je to zapaljivo i lako je potencirati te podjele, a zatim ih je teško umiriti", rekao je pa dodao: "Sjećam se 2014. godine kad je bila forsirana ta priča mi ili oni. Tada sam izdao knjigu i zamolio da mi prolog napiše, meni demokršćaninu, Tonino Picula koji je socijaldemokrat. Tako da trebamo držati do naših vrijednosti, ali opet biti otvoreni drugima, to je temelj pluralnosti."

Osudio izjavu Zekanovića

Na pitanje kolika je odgovornost koja leži na političkim predstavnicima, Stier je rekao da je ona velika pa dodao: "Predsjednik mora biti faktor stabilnosti, a ne potpirivati podjele i retoriku mi ili oni jer to uvijek za posljedicu ima reakciju."

HDZ-ov zastupnik osudio je izjavu zastupnika Suverenista Hrvoja Zekanovića koji je u Saboru u petak grubo napao SDP-ovog Peđu Grbina i rekao da je predsjednik sabora "imao vrlo dobar govor i ukorio kolegu Zekanovića. Je, izgubio je izbore, ali to nije razlog za cipelarenje i ovakve aluzije. Nekada je to vrlo važno reći, od kog god dolaze takve izjave van kulture dijaloga, poput optužbi za veleizdaju. To treba osuditi. Bitno je sučeliti programe, ideje, a ne boriti se ovakvim izjavama."

"HDZ pobjeđuje jer ima širinu od centra do desnice"

Na pitanje hoće li desnija politička orijentacija HDZ-ovog postizbornog koalicijskog partnera DP-a utjecati na sam HDZ, rekao je:

"HDZ pobjeđuje upravo jer ima širinu od centra do desnice pa kao takav može imati konzervativnije stavove oko politike, ali i kretati se do liberalnog konzervativizma u nekim segmentima. Bitno je da zadrži takav smjer i ovo će po meni biti vlada desnog centra s proeuropskim politikama. Uvijek smo zagovarali politiku solidarnosti, a ne sebičnosti. Zamislite takvu Europu, bez te solidarnosti ne bi bilo Pelješkog mosta, izgradnje vrtića... Više smo od 14 milijardi u plusu. EU je demokršćanska po tom pitanju."

Pročitajte više