HDZ-ov župan koji voli skupe aute i hodočašća zaposlio 3 asistentice

Foto: FAH/Index

DAMIR Jelić, župan Karlovačke županije, zaposlio je tri nove asistentice za sebe i svoje zamjenice. 

Jelić je HDZ-ovac koji je neko vrijeme obnašao dužnost gradonačelnika Karlovca i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, a najpoznatiji je po organiziranju najmasovnijeg hodočašća HDZ-ovaca u Međugorje, barem što se tiče sudionika iz Karlovca i Karlovačke županije.

Tri asistentice u uredu

Župan Jelić je nedavno zaposlio dodatne tri asistentice u svom uredu. Naime, 30. studenog prošle godine objavljeni su rezultati natječaja za prijam u službu u Ured župana, na radno mjesto poslovnog asistenta dužnosnika. Posao su dobile magistra kulturologije Ivana Mateša i magistrica ekonomije Martina Hrestak. 

Isti dan objavljeni su rezultati drugog natječaja za vježbenika, u kojemu su opet tražili poslovnog asistenta dužnosnika. Ovdje je posao dobila Hana Thomann, magistra međunarodnih odnosa i diplomacije. 

Poslali smo upit Karlovačkoj županiji. Zanimalo nas je zbog čega su zaposlili navedene osobe i čime pravdaju potrebu za njihovim zaposlenjem. Također, zanimalo nas je čije su one asistentice te kolika je njihova plaća. Upitali smo županiju jesu li i asistentice od županije dobile službene automobile.

"Povećani opseg poslova"

Iz županije su se prvo pohvalili kako su smanjili broj zaposlenih, a zatim nam odgovorili na upit.

"Povećani opseg poslova te svakodnevni izlasci na teren, održavanje kolegija po jedinicama lokalne samouprave i provođenje i prezentacije projekata (407 projekata u evidenciji KŽ-a) nametnuli su potrebu  zapošljavanja osoba određenih struka i profila. U toj skupini zaposlene  su i osobe koje ste naveli u svom upitu, i to kao osobne asistencije  župana i zamjenica župana. Njihova su primanja kao osoba s visokom  stručnom spremom u rasponu od cca. 5,5-6 tisuća kuna netto, a iste nisu na korištenje dobile službene automobile", napisali su u odgovoru Indexu.

Masovno hodočašće HDZ-ovaca

U studenom prošle godine iz Karlovca je za hercegovačko svetište krenulo 18 autobusa krcatih HDZ-ovcima, a putem su im se pridruživale i ostale gradske organizacije. Zajednički konvoj vodio je upravo župan Jelić. U Međugorju su imali na raspolaganju tridesetak hotela, motela i prenoćišta, a domaćini su ih častili večerom. Na upit tko će platiti hodočašće iz stranke su poručili da će dio troškova platiti sami hodočasnici, dok će ostatak biti financiran iz članarina.

I ovu godinu, desetu zaredom, HDZ-ovci su pohodili duhovnu obnovu u Karmelu sv. Ilije na Buškom Jezeru u Hercegovini.

Dosadašnji put brojnih karlovačkih županijskih i gradskih čelnika, pročelnika, direktora i ravnatelja na duhovnu obnovu inicirao je bivši gradonačelnik Damir Jelić, odnosno HDZ i Grad Karlovac koji je vodio, a od lani, kada je postao župan, odlaske organizira Županija u suradnji s Gradom Karlovcem, sad već tradicionalno u mjesecu siječnju.

 

Luksuzni terenac od 309 tisuća kuna

Osim vjerskih ekskurzija, HDZ-ov župan je poznat i po čašćenju luksuznim službenim autom. Naime, krajem kolovoza prošle godine, Jelić je o trošku poreznih obveznika po cijeni od 309 tisuća kuna nabavio luksuzni terenac Renault Koleos. 

Iz natječajne dokumentacije vidljivo je kako je Jelić tražio da službeni automobil županije ima kožne presvlake, grijanje prednjih i stražnjih sjedala, zatamnjena stražnja stakla te automatski dvozonski klimatski uređaj sa senzorom za otkrivanje štetnih plinova.

Jelić je već poznat kao HDZ-ovac koji za potrebe obnašanja vlasti voli nabavljati skupe automobile. Kao gradonačelnik imao je VW Passat iz 2013. godine, a koji su tada porezni obveznici platiti 319 tisuća kuna. Iz Karlovca su tada tvrdili da je Jelić još i skroman u odnosu na druge gradonačelnike i župane.

Režiser turističkih spotova

HDZ-ov župan ima dvije zamjenice i jednog zamjenika. Osim duhovnih obnova, luksuznih automobila i zamjenika, ima još jednu strast. Voli režirati turističke spotove. 

Naime, u rujnu prošle godine predstavljen je četverominutni spot koji su režirali Srećko Radelić i karlovački župan Damir Jelić, što je definitivno nesvakidašnja praksa jer posao župana nije režiranje promotivnog spota županije kojoj je na čelu. Osim toga, Jelić je po zanimanju profesor hrvatskog jezika i nema nekog značajnijeg iskustva u režiji promotivnih spotova. Spot se zove "In the heart of Croatia", što na početku spota, osim latiničnim pismom na engleskom jeziku, piše i na hrvatskom jeziku, ali na glagoljici.

 

Pročitajte više