HDZ-ova mladež organizirala stol o sigurnosti cestovnog prometa

PRIJEDLOG novog zakona o sigurnosti prometa na cestama ovaj će tjedan biti upućen u saborsku proceduru, najavio je danas na okruglom stolu HDZove mladeži o temi "Sigurnost cestovnog prometa", državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić.

Istaknuo je da je novi zakon znatno restriktivniji prema sudionicima u prometu, osobito mladima koji su najugroženiji dio populacije, a predložene mjere su plod iskustva u drugim zemljama, u prvom redu skandinavskih, koja imaju daleko manji broj poginulih u prometu.

Buconjić je iznio podatke o alarmantnom porastu broja poginulih u prometnim nezgodama u prošloj godini sa čak 701 poginulom osobom, a zabrinjavajući trend se nastavlja i ove godine, jer je broj poginulih u prvih pet mjeseci već za 25 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Upozorio je da je sudjelovanje mladih u prometnim nezgodama gotovo dvostruko veće od njihova udjela u ukupnom stanovništvu. Mladi sudjeluju u 18 posto prometnih nezgoda, a čak u 25 posto njih sa smrtnim posljedicama.

Najčešći uzroci nesreća su prevelika brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisna vožnja unatrag, pretjecanje i obilaženje, rekao je Buconjić. Govoreći o ograničenjima za mlade vozače naveo je, među ostalim, privremenu vozačku dozvolu, zabrana konzumiranja alkohola, ograničenje maksimalne snage vozila i maksimalne dopuštene brzine, te zabrana vožnje između 23 i 05 sati.

Buconjić je također rekao da bi prema novom prijedlogu nadzor nad radom autoškola ubuduće umjesto Ministarstva prosvjete i sporta provoditi Ministarstvo unutarnjih poslova, a ispiti će se polagati u ispitnim centrima.

Značajno se povećavaju kazne za prekoračenje dopuštene brzine, vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje zaštitne kacige, sankcionirat će se korištenje mobitela u vožnji bez "hands free" uređaja, pa i alkoholiziranost pješaka i biciklista.

Upozorio je na problem velikog broja neispravnih i neregistriranih vozila u prometu te povećan broj prometnih nezgoda na novootvorenim prometnicama zbog izmijenjene prometne signalizacije.

Juraj Palajsa iz karlovačkog Savjeta za sigurnost cestovnog prometa rekao je da zakon treba biti provediv te da podzakonski akti trebaju biti tome prilagođeni, te se zauzeo za veću osposobljenost vozača. Po njegovim riječima postoji 10 posto incidentnih vozača koji učestalo ponavljaju prekršaje i ruše ugled svima ostalima.

Saborski zastupnik i član saborskog odbora za promet Nikola Sopčić drži da sankcije bez edukacije neće biti dovoljne da se popravi postojeće stanje, te izrazio uvjerenje da će uvođenje i zatvorskih kazni prisliti vozače da poštuju prometne propise.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više