HDZ-ovac koji je slao policajce novinarki snimljen sa šefom zagrebačke policije

Foto: Čitatelj Indexa

INDEX je u posjedu fotografije koja bi mogla dati odgovore na ovakvo čudno postupanje policije koja je jučer po nalogu odvjetnika Antonija Kaleba, koji zastupa sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, uznemiravala novinarku Đurđicu Klancir na njenom radnom mjestu te su od nje tražili osobne podatke zbog potencijalne privatne tužbe ovog istaknutog HDZ-ovca. 

>> Sad je sasvim jasno: Policija je naoružano krilo HDZ-ovih uhljeba

>> Policija zbog HDZ-ovog župana tražila novinarku u redakciji. Ovako to pravdaju

Naime, čitatelj Indexa zabilježio je prijateljski razgovor aktualnog načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića i aktualnog sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića u jednom sisačkom kafiću. Fotografija potječe iz srpnja 2017. godine. Rašić je i bivši načelnik sisačke policije, a u PU zagrebačku preselio se dva mjeseca nakon prijateljskog druženja sa Žinićem.

Rašić je vodio policiju u vrijeme kada je Policijska uprava sisačko-moslavačka podigla optužni prijedlog protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, jer je u službenom dopisu "vrijeđala i omalovažavala Službu kriminalističke policije". Tada su dva policajca predala gradonačelnici "optužni prijedlog".

Nakon što su u javnost dospjeli detalji te prijave policija je povukla prijavu.

"Policijska uprava sisačko-moslavačka u svom je obraćanju gradonačelnici izrazila žaljenje zbog cijelog događaja te naglasila kako postupci policije u ovom slučaju nisu bili politički motivirani", stajalo je u isprici policije.

Naumio je tužiti za klevetu

Podsjetimo, župan Žinić naumio je privatno tužiti novinarku za klevetu, a njegov odvjetnik zatražio je od policije da utvrdi adresu i identitet novinarke kako bi mogao podnijeti tužbu. Policija se u jučerašnjem priopćenju ogradila tvrdeći kako u Hrvatskoj ima više Đurđica Klancir te su morali na radnom mjestu utvrditi njenu pravu adresu.

Razgovarali smo s više pravnih stručnjaka i odvjetnika, no kažu nam kako oni nikada u svojoj karijeri nisu vidjeli sličan slučaj kao i da je policija "asistirala odvjetniku prilikom podnošenja privatne tužbe jednog političara protiv novinarke" te da se radi o "demonstraciji moći".

Još jutros poslali smo upite MUP-u oko postupanja policije po ovom slučaju.

"Statističkim podacima o utvrđivanju identiteta osobe na zahtjev oštećene osobe ili njenog opunomoćenika ne raspolažemo. Raspolažemo ukupnom brojkom od 201 033 provjere identiteta osoba u 2018. godini, a temeljem raznih zakonskih osnova, u kojoj određeni udio čine i provjere temeljem opravdanog zahtjeva opunomoćenika.

Kako se ne radi o statističkom pokazatelju čija raščlamba bi koristila za daljnje usmjeravanje rada policije, MUP ne vodi statistiku prema parametrima poput lokacije utvrđivanja identiteta, profesije osobe čiji se identitet utvrđuje, kao ni statističke pokazatelje temeljem čijeg zahtjeva se utvrđuje identitet osobe.

U odnosu na Vaše pitanje koliko osoba u Republici Hrvatskoj ima navedeno ime i prezime izvješćujemo Vas kako niti jedna osoba u službenim evidencijama MUP-a nema decidirano navedeno ime i prezime Đurđica Klancir, već se radi o kombinacijama ili više imena ili više prezimena", odgovorili su nam.

U međuvremenu javio nam se i župan Žinić.

Pitali ga jedno, odgovorio nam drugo

"Točno je kako je župan Ivo Žinić podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe radi klevete iz članka 149. stavak 2. Kaznenog zakona  preko svog opunomoćenog odvjetnika. O svim daljnjim radnjama koje je poduzeo opunomoćeni odvjetnik te u daljnjem postupku policijski djelatnici, župan Ivo Žinić nema informacija niti može komentirati", stoji u odgovoru na upit Indexa sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću.

No problem za HDZ-ovog župana je u činjenici da smo župana pitali nešto sasvim drugo. Između ostalog i u koliko sporova odvjetnik Antonio Kaleb zastupa Sisačko-moslavačku županiju i radi li se ovdje o zastupanju fizičke osobe Ive Žinića ili župana?

"Župan Ivo Žinić je uvjerenja kako će institucije postupati sukladno svojim ovlastima i nadležnosti", kažu nam iz Ureda župana.

Pročitajte više