Moćni HDZ-ovac svečano otvorio bankomat. Obećao i novu poštu

Ličko-senjski župan Ernest Petry na svečanom otvorenju bankomata u Ličkom Osiku Foto: Nikola Marović/PIXSELL

Ličko-senjski župan, HDZ-ovac Ernest Petry jučer je u Ličkom Osiku, koji ima oko dvije tisuće stanovnika, svečano otvorio prvi bankomat. Do sada su stanovnici ovog malog mjesta morali putovati i do osam kilometra do obližnjeg bankomata. Uz to, užurbano se radi na izgradnji prve pošte u Ličkom Osiku, koja bi trebala biti dovršena u sljedećih tjedan dana, taman pred izbore.

I dok Petry tvrdi da je bankomat postavljen isključivo zbog potrebe i dobrobiti građana, županijska oporba smatra da je u pitanju kupovanje glasova pred predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati 17. travnja.

Inače, upravo je Petry na HDZ-ovoj listi u VII. izbornoj jedinici, a društvo mu, između ostalih, prave Marijana Petir, Majda Burić i Tomo Medved.

HDZ-ov župan: Bankomat je otvoren zbog dobrobiti građana, a ne političkog interesa

U razgovoru za Index Petry je demantirao određene prozivke u javnosti da je bankomat u Ličkom Osiku otvoren isključivo zbog skupljanja političkih bodova. Kaže da je sve to učinio za dobrobit građana. Dodaje da je on u tri godine, otkako je ličko-senjski župan, pokrenuo preko 300 investicija, a da se ovo otvorenje bankomata baš pred izbore dogodilo uslijed brojnih otvaranja koje je pokrenuo za vrijeme svog mandata te da će se slične situacije sigurno događati i prije predsjedničkih i europarlamentarnih izbora.

"Ovaj bankomat je ugrađen zahvaljujući jednoj poslovnoj banci kako bi poboljšao kvalitetu života stanovnika Ličkog Osika. Dosad je postojala situacija da su ljudi morali putovati kako bi došli do gotovinskih sredstava", rekao je jučer župan Ernest Petry na svečanom otvaranju bankomata, koje je popratila većina lokalnih i nacionalnih medija.

"Zadnje tri godine svaki dan imamo nekakve aktivnosti, ili otvorenje ili pokretanje svakakvih investicija. Ja sam ih pokrenuo preko 300. Gledajući vrijednost investicija koje smo pokretali u zadnje tri godine otkako sam župan, može se uvidjeti da je ovo samo jedan djelić nastavka tih radova.

Više bih volio da ste popratili moje druge aktivnosti u kojima su milijunske vrijednosti. Nešto što je bilo otvoreno ili pokrenuto prije pet ili tjedan dana nije ušlo u fokus javnosti, ali zato ovo je. Na primjer, danas otvaram Središnji državni arhiv zemljišnih knjiga. Ja bih volio da to popratite", kazao nam je.

Foto: Nikola Marović/PIXSELL 

"Što se tiče postavljanja bankomata, nije ga postavila Ličko-senjska županija, nego poslovna banka. Naravno da sam ja kao ličko-senjski župan kontaktirao poslovne banke kako bi se postavio bankomat u naselju Lički Osik, gdje živi i gravitira dvije tisuće stanovnika.

Nikakve politike nema u postavljanju ovog bankomata, nego se projekt jednostavno realizirao u ovom trenutku. Mogu reći da sam jako zadovoljan jer je ovaj bankomat jako pomogao tamošnjim stanovnicima da ne moraju osam, pa i deset kilometara putovati do prvog bankomata. Ponosni smo što smo uspjeli pomoći stanovnicima.

Što se tiče mojih aktivnosti u zadnje tri godine, vidljivo je da sam maksimalno disperzivno radio po cijeloj županiji i da sam otvarao ili pokretao nove investicije uz suradnju s jedinicama lokalne samouprave i vladom, povlačeći milijunske iznose kako bi se revitaliziralo gospodarstvo na području Ličko-senjske županije", kazao je.

"Zajedno smo s vladom uspjeli izlobirati projekte za dobrobit građana. Oni će se pokretati i otvarati za vrijeme ostalih izbora ove godine" 

Ističe da se jučer po reakcijama stanovnika Ličkog Osika moglo vidjeti da su jako zadovoljni jer više ne moraju kilometrima putovati do Gospića kako bi podignuli novac.

"Više ne moraju sjesti u auto i kilometrima se voziti do Gospića da bi podignuli gotovinska sredstva. Tu nema nikakve politike, već je u pitanju jedna od ranije lobiranih aktivnosti koja se u ovom trenutku realizirala i drago mi je zbog toga.

Drago mi je da su mediji jučer toliko popratili ovaj događaj i mogli uvidjeti kako je Ličko-senjska županija zajedno s vladom izlobirala i uspjela utjecati na poboljšanje kvalitete života na ovom području, gdje se kreće i s drugim obnovama, poput onih koje su ostale još od Domovinskog rata", kazao nam je.

 

Potvrdio nam je i da intenzivno rade na otvaranju pošte, koja bi trebala biti otvorena najkasnije za desetak dana. Ni to, kaže, nema veze s politikom, već dobrobiti građana.

"Trenutno se radi i na izgradnji prve pošte. Mogu reći da je Uprava Hrvatskih pošta donijela odluku da će urediti svoje prostore koji su zatvoreni prije 15-ak godina. Jako sam sretan što su se odlučili na ovaj pothvat i time omogućili stanovnicima Ličkog Osika plaćanje računa u poštanskim uredima.

Očekuje se da će izgradnja pošte biti gotova kroz sedam do deset dana, a na uređenju se radi skoro više od pola godine. Ovo uređenje u zadnjih tjedan dana nema nikakve veze s politikom. HDZ, odnosno ja osobno, nismo mogli znati kada će se odrediti datum izbora, koji je određen nakon što se odlučilo na ponovno otvaranje pošte u Ličkom Osiku.

Vrlo vjerojatno će se događati još nekakve aktivnosti uoči predsjedničkih i europarlamentarnih izbora, ali aktivnosti koje mi poduzimamo duž cijele županije nisu povezane s izborima, već s poboljšanjem kvalitete života na ovom području", kazao nam je. 

Na upit kako to da je tek sada otvoren bankomat, s obzirom na to da se od ranije znalo da ga mještani godinama priželjkuju, odgovara da je potragu za bankom koja je zainteresirana za otvaranje bankomata u Ličkom Osiku pokrenuo još prije mjesec i pol dana.

"Unazad mjesec i pol dana sam odlučio pronaći banku koja bi otvorila bankomat. Slali smo upite i zamolbe bankama koje su u državnom vlasništvu. Ja sam se na inicijativu stanovnika Ličkog Osika uključio u rješavanje te problematike i mogu reći da su stanovnici zadovoljni, da im je to bilo prijeko potrebno i da im je to jako pomoglo.

Jučer sam organizirao svečano otvorenje kako bih privukao medijsku pozornost i pokazao medijima da se život u Ličkom Osiku revitalizira u raznim područjima. Bilo bi nam drago da se uključite i popratite i ostale investicije", kazao je Petry Indexu. 

Darko Milinović: Ovo je tipično ponašanje za Petryja. Sramotno

Ipak, otvaranje bankomata u Ličkom Osiku kritizirala je županijska oporba, u prvom redu stranka Lipo, na čijem je čelu Darko Milinović, koji je ovaj događaj nazvao "sramotnim". Smatra da je riječ o političkoj kampanji, a Petryja naziva političkim preletačem. Kritizirao je i Hrvatsku poštansku banku, pod čijom je ingerencijom postavljeni bankomat u Ličkom Osiku. 

"To je nezabilježeno i sramotno. U nedostatku bilo kakvih projekata, dobar je i bankomat. Petry zapravo poručuje kako je čitava Hrvatska njihov bankomat. Očito je to Petry htio poručiti. Nije samo to skandal nego i to što si HPB dopušta uvlačenje u kampanju na takav način", kazao nam je Milinović.

Foto: FaH

"Poručuju li da je to samo bankomat za HDZ-ovce? Očekujem reakciju uprave HPB-a. Znači li to da im ne mogu vjerovati kao do sada? Trebamo li mijenjati poslovnu banku?

Petry je poznat po takvim stvarima, ali to u usporedbi s njegovom zloporabom ovlasti u zadnje četiri godine nije ništa. Takvim budalaštinama koje mu dopušta HPB unosi nejasnoće u ove izbore.

Pitanje je i za koga se glasa na ovim izborima? Glasa li se za Petryja kojeg je Milanović stavio prije nekoliko godina za drugoga na listi SDP-a ili ovog Petryja kojeg je Plenković stavio na peto mjesto HDZ-a?

Ako na izborima pobijede Rijeke pravde, poznati hrvatski preletač, koji je promijenio pet stranaka, bit će novi najizgledniji preletač", kazao je Milinović Indexu. 


 

Pročitajte više