HDZ-ovac kupio službeni auto za skoro 30.000 eura. Zviždačica podnijela prijavu

Foto: Index

Potpredsjednik HDZ-ovog ogranka u Kutini Krešimir Lenić, koji je ujedno i direktor gradske tvrtke Komunalni servisa d.o.o. Kutina (groblja, tržnice, parking), nedavno je kupio novo službeno vozilo marke Škoda Octavia-Style, za 26.550 eura i putem jednostavne javne nabave. 

Direktor izbjegao odgovore na ključna pitanja 

Lenić je za Index kazao kako kao direktor KSK d.o.o. u ugovoru ima pravo na korištenje osobnog automobila srednje klase na 24 sata te da KSK d.o.o. trenutno ima osam automobila plus dva traktora, bager i komunalni čistač. Direktor Lenić je do sada koristio Daciu Duster iz 2012. godine, dok su ostala vozila u vlasništvu ove gradske tvrtke tri pogrebna vozila, tri sandučara i dva osobna vozila (Dacia i Škoda). 

Lenića smo upitali je li na osnovni model u međuvremenu nadograđivao skupe dijelove, na što nam nije konkretno odgovorio. 

"Automobil je nabavljen po cijeni 22.741 eura bez PDV-a. To je osnovna Škoda Octavia koja je bila trenutno dostupna na tržištu, a opreme je više zato što su uvjeti natječaja bili da je isporuka 30 dana. Vozilo je nabavljeno sa svom opremom koju ima i sada. Ovo nije Škoda Octavia RS, već Škoda Octavia 1.5 Style TSI ACT, a dobavljač je Auto Zubak", kazao nam je Lenić. 

Evo kako objašnjava da je opreme više "zato što su uvjeti natječaja bili da je isporuka 30 dana". 

"Isporuka automobila Škoda Octavia s opremom po narudžbi je bila 420 dana u Porsche Inter Auto Hrvatska u ožujku 2023., kada smo se prvi puta interesirali o automobilu. U natječaju smo stavili malo veću cijenu od početne, ali rok isporuke 30 dana, jer nam je rok od 420 dana neprihvatljiv", kazao je Lenić. 

Što se tiče prijašnjeg službenog auta koji je bio namijenjen direktoru, Lenić kaže da je i taj automobil ostao u vlasništvu Društva.

"Dacia Duster je ostala u vlasništvu Društva. Plan uprave društva je da se otpiše najstarije vozilo u KSK d.o.o. (Citroen Jumpy 2008. god, 450.000 km), da se umjesto njega za dogovaranje pogreba koristi Dacia Duster koji je  2012. godište, a prešao je 200.000 kilometara", kazao nam je Lenić. 

Upitali smo ga i da nam pošalje podatke o ponudi salona za automobile, no odgovor na to pitanje nismo dobili.

Adrijana Cvrtila podnijela prijavu 

Adrijana Cvrtila, poznata zviždačica iz Kutine, na svom Facebook profilu objavila je da je podnijela prijavu protiv odgovorne osobe Komunalnog servisa d.o.o. 

"Tko je predsjednik Nadzornog odbora gradske tvrtke Komunalni servisi d.o.o. koji je potpisao Odluku o davanju na korištenje službenog vozila u privatne svrhe modela Škoda Octavia modela Style kupljenog u auto kući Zubak iz Velike Gorice ili Odluka niti ne postoji pa se time izbjegavaju zakonske obveze?Na web stranici KSK d.o.o.već godinu dana nema zakonski obaveznih objavljenih podataka o sjednicama Nadzornog odbora i Skupštine. Dana 24.04.2023.predsjednik nadzornog odbora KSK d.o.o. Robert Krpes zaprimio je 'Zaključak' potpisan po gradonačelniku Kutine, da će umjesto njega u 'fotelju' Nadzornog odbora KSK d.o.o. zasjesti Dalibor Weiser (HSLS), međutim u sudskom registru piše da je i dalje predsjednik Nadzornog odbora Robert Krpes što se može vidjeti na linku Registra. 

Potpisana Odluka o davanju na korištenje službenog vozila u privatne svrhe modela Škoda Octavia, Style predsjednika Nadzornog odbora je veoma važna jer temeljem davanja na korištenje službenog vozila u privatne svrhe za direktora KSK d.o.o. mora se utvrditi plaća u naravi sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak(Narodne novine 115/2016.) i odredbama Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine 10/2017 i 128/2017.) u visini jedan posto nabavne vrijednosti (s uključenim porezom na dodanu vrijednost). Zbog svega gore navedenog, podnijela sam prijavu", poručila je Cvrtila. 

Pročitajte više