HDZ-ovac Mario Kordić novi je gradonačelnik Mostara

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

KANDIDAT HDZ-a BiH Mario Kordić izabran je danas za gradonačelnika Mostara većinom glasova u Gradskom vijeću.

Za Kordića je u trećem krugu glasalo 17 vijećnika, a za kandidata bošnjačke koalicije Zlatka Guzina 16. Dva vijećnika nisu dala potporu nijednom kandidatu.

Nakon dva prekida sjednica u proteklih deset dana Mostar je dobio novog gradonačelnika. Dosadašnji Ljubo Bešlić na toj je funkciji proveo punih 12 godina.

"Derbi bez gubitnika"

U prvom istupu u Gradskom vijeću Kordić je rekao kako nijedna strana nije gubitnik. 

"Ovaj derbi nema gubitnika. Dobitnik je grad Mostar. Od danas želim da radimo kao jedno", poručio je Kordić u Gradskom vijeću. Pozvao je vijećnike da budu potpora daljnjem razvoju Mostara te izgradnji suživota i mira. 

Uoči današnjeg nastavka sjednice Gradskog vijeća vodeći zapadni veleposlanici i predstavnici međunarodnih organizacija pozvali su vijećnike da izaberu gradonačelnika po važećem statutu grada Mostara. Time su se, ocjenjuje se, očito usprotivili inicijativi dijela bošnjačkih stranaka da se u Mostaru uvede funkcija rotirajućeg gradonačelnika svakih 16 mjeseci između Hrvata i Bošnjaka.

U Mostaru su u prosincu prošle godine održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon punih 12 godina.

Ustavni sud BiH je 2010. osporio odredbe Izbornog zakona koje su definirale izbor gradskih vijećnika, a tek prošle godine su, pod pritiskom međunarodnih diplomata, vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, postigli dogovor o izmjeni izbornih pravila za Mostar. 

HDZ BiH je na ovim izborima bio pobjednik i u Gradskom vijeću Mostara ima 13 vijećničkih mandata, druga po snazi je Koalicija za Mostar koju je okupila SDA, slijede BH Blok sa šest, Hrvatska republikanska stranka s tri, Srpska lista "Ostajte ovdje" s jednim vijećnikom, kao i Prva mostarska partija.

Kirurg bez političkog iskustva

Kordić je na izborima imao najviše osvojenih preferencijalnih glasova građana Mostara. Riječ je o 49-godišnjem kirurgu koji je do sada obnašao funkciju ravnatelja Doma zdravlja u Mostaru.

Do ovih izbora nije se aktivno bavio politikom.

Pročitajte više