HDZ-ovac napisao znanstveni rad u Osijeku. Nema pojma o misliocu kojeg spominje

Foto: YouTube/screenshot

ANTE BARAN, HDZ-ovac, načelnik Općine Lećevica i aktualni stranački kandidat za novi mandat, nema pojma tko je Carl Schmitt, iako ga spominje u uvodu završnog specijalističkog rada "Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj" koji je obranio 29. studenoga 2017. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, dakako. Baranovim se znanstvenim postignućem diči Fakultet, na čijoj web stranici stoji obavijest da je "pristupnik Ante Baran uspješno obranio završni rad na temu 'Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj.' Čestitke kolegi!" poručuju s fakultetskog weba.

Na HDZ-ovim se stranicama hvali poslijediplomskim studijem

NI HDZ nije imun na podvig svoga člana. Na webu je, u osnovnim informacijama o Baranu ispisanima pod stranačkim logom, moguće pročitati i da je završio "poslijediplomski studij u Osijeku gdje stječe zvanje Sveučilišni specijalist ekonomije".

 

Baran je u grupi dalmatinskih HDZ-ovaca koji su prije nekoliko godina pohodili osječki Ekonomski fakultet i enormnom količinom znanja osvojili tamošnje stručnjake: on je, kako piše na njegovu radu, pohađao poslijediplomski studij Marketing posebnih područja, a njegov je rad pohranjen u fakultetskom repozitoriju. Najpoznatiji među osječkim postdiplomcima iz Dalmacije jest Vice Mihanović, HDZ-ov gradonačelnički kandidat u Splitu, o čijoj smo disertaciji pisali više puta.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Baranov je rad vrlo neobičan jer se, za razliku od Mihanovićeva doktorata, uglavnom zasniva na pravilnom citiranju tekstova. Čitave su stranice ispunjene naslaganim citatima između kojih ima malo, a gdjekad nimalo autorskog doprinosa. Riječ je o radu manje znanstvene težine od doktorata i za njega važe nešto niži standardi nego za Mihanovićevu doktorsku disertaciju, recimo. No, svakako bi bilo lijepo da autor teksta zna tko je" C. Schmitt" kada ga spominje već u petom retku rada. Baran piše: "Suvremeni politički mislioci (C. Schmitt, Thomas Mayer, U. Beck) upozoravaju kako se sa završetkom epohe ne završavaju epohe političkoga."

Uloga Carla Schmitta u životu načelnika Lećevice

Rad je nelektoriran kao uostalom i Mihanovićeva disertacija. Ili su lektorirani, ali lektori nisu ozbiljno shvatili svoj posao. Evo samo jedne rečenice iz Baranova rada u izvornoj ljepoti: "Da bismo došli do glavne teme istraživanja u ovom radu obrađujemo i poglavlje političko djelovanje nastavno sa poglavljem marketinga u Hrvatskoj politici."

Vratimo se ulozi Carla Schmitta u životu načelnika Općine Lećevica. Učinilo nam se neobičnim nazvati čovjeka koji je preminuo prije tri i pol desetljeća suvremenim političkim misliocem, pa smo nazvali Barana i postavili mu tri pitanja. Prvo se ticalo informacije da je na nedavni politički skup u Općini Lećevica pozvana policija jer se, navodno, okupljeni nisu pridržavali epidemioloških mjera, što je Baran demantirao, dapače, objasnio nam je da nije uopće bilo skupa, nego je "župan sa suradnicin" obilazio Općinu. Potom smo ga pitali ima li Općina ikakvih saznanja o zapošljavanjima u Regionalnom centru zaštite okoliša, tvrtke čiji je zadatak izgradnja Centra za gospodarenjem otpadom u Lećevici. Zanijekao je. Na koncu, pitali smo ga zna li tko je Carl Schmitt.

Ne. Karl Šmit?

Da.

Nikad, nikad čuo, to je mislin osoba... fizička osoba. Ili, ili...

Da.

Karl Šmit? Ne, ne, ne, nikad, nikad u životu.

Niste čuli?

Ma, nikad, nikad.

A kako ga spominjete u uvodu svoga rada?

Kako ga...?

Spominjete ga kao suvremenog teoretičara političkog.

Gospodine, sad ćemo završit taj razgovor.

Tako se i dogodilo. Kasnije smo imali jedan burniji razgovor nakon kojeg se Baran ispričao, pa nećemo citirati kako nas je nazvao. Tek ćemo spomenuti da se požalio što smo skakali s teme na temu pa se, eto, nije snašao i da je kod njega baš sve zakonito. I proces školovanja.

Carl Schmitt bio je glasoviti pravnik i politički teoretičar. Osoba koja ga spominje u specijalističkom radu na poslijediplomskom studiju trebala bi barem znati osnovne informacije o njemu. Bude li zainteresiran, Baran se može raspitati i kod stranačkog kolege Davora Ive Stiera koji se na Schmitta referirao u djelu Nova hrvatska paradigma prije nekoliko godina. No, kako nitko nikoga ništa ne pita o osječkim poslijediplomskim studijima dalmatinskih hadezeovaca, Baran se nema potrebe raspitivati ni kod koga o pokojnoj fizičkoj osobi Carlu Schmittu.

Pročitajte više