HDZ-ovac ucijenio obitelj s teško bolesnom djecom: Spriječite članak i pomoći ću vam

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

"Jučer iza devet uvečer, samo nekoliko sati nakon vaše posjete, gradonačelnik Otoka Josip Šarić poslao je osobu od svog povjerenja koja je od mene tražila da vas nazovem, povučem sve što sam rekao te da će zauzvrat riješiti moj stambeni problem", tako je danas rano ujutro, u srijedu 6. rujna, Telegramovom novinaru Dragi Hedlu javio Davor Grgić, mještanin Otoka.

"Međutim, ne povlačim ni jednu jedinu riječ, jer sve što sam govorio potpuna je istina: gradonačelnik Šarić bez imalo suosjećanja prema teškim prilikama moje obitelji, u kojoj je dvoje od troje naše malodobne djece teško mentalno retardirano, već više od dvije godine odbija osigurati nam odgovarajući smještaj. Štoviše, čini sve da nas u tome posve onemogući."

Kako je HDZ-ov gradonačelnik prvi put pokušao spriječiti članak 

Intervencija gradonačelnika Šarića, piše Telegram, uslijedila je nakon što mu je novinar poslao poruku sa zamolbom da se čuju oko slučaja obitelji Grgić. Nije novinaru odgovorio, nego je poslao emisara koji nagovara Grgića da nazove Telegramovog novinara i demantira sve što je tog popodneva ispričao. Emisar kaže Grgiću kako je Telegramov novinar napravio već puno zla gradonačelniku Šariću i njegovoj obitelji te traži da povuče sve što je rekao, a zauzvrat će ga gradonačelnik primiti u 10 sati sljedećeg dana i riješiti njegov problem.

Šarić je inače saborski zastupnik HDZ-a i pomoćnik glavnog tajnika te stranke Krunoslava Katičića.

Peteročlana obitelj Grgić živi u Otoku u teškim uvjetima u kući od 30-ak kvadratnih metara. Ionako oronula kuća dodatno je oštećena nevremenom koje je prošlog mjeseca poharalo istok Slavonije. Imaju troje malodobne djece, rođene 2015., 2016. i 2017. godine. Dvoje najstarije djece imaju ogromne psihičke probleme, nesposobna su za pohađanje škole i traže neprekidnu, 24-satnu skrb.

Obitelj jako teško živi, imaju dvoje teško bolesne djece

Telegramov novinar proveo je sat vremena u njihovu domu i uvjerio se u težinu stanja u kojem su dvoje teško bolesne djece. Roditelji su bili prisiljeni zabraviti prozore, prekriti ljepljivom trakom sve utičnice i ukloniti staklo na vratima između malog ulaznog pretprostora i jedine sobe u kojoj svi žive i spavaju, kako djeca, čije je ponašanje zbog agresija i sklonosti samoozljeđivanju teško kontrolirati, ne bi nastradala.

Stanje djece, unatoč lijekovima, toliko je teško da je njihov otac Davor morao dati otkaz u Konzumu gdje je radio kao mesar, kako bi pomogao supruzi jer nije bila u stanju sama nositi se s problemima koje imaju djeca. Davor ima status roditelja njegovatelja koje mu je priznao Centar za socijalnu skrb iz Vinkovaca.

Oboljeloj je djeci odobreno i pravo usluge rane intervencije u Centru za rehabilitaciju Mala Terezija u Vinkovcima od 60 minuta tjedno (!). "Nemam osobni automobil i ne mogu sam djecu voziti na rehabilitaciju. Jedno vrijeme uspijevao sam osigurati uslužni prijevoz drugih osoba, ali bez obzira na to što sam to plaćao, svi su odustali zbog stanja u kojem se djeca nalaze", ispričao je otac Davor za Telegram.

Dodaje kako im je sugerirano da djevojčicu koja je zdrava i koja pohađa vrtić pokušaju izolirati od bolesnog brata i sestre. Davor kaže kako su primijetili da se i ona počela slično ponašati, imitirajući ono što vidi u kući. "Bojimo se da se ne razboli, ali nemamo uvjeta osigurati joj posebnu sobu, jer svi živimo u tih 30 kvadrata."

Gradonačelnik i župan ignorirali pravobraniteljicu

Više puta obitelj Grgić obraćala se za pomoć Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. Odande su, u najmanje dva navrata, slali preporuke i tražili izvješća, no gradonačelnik Josip Šarić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić nisu odgovarali ni na opetovane upite pravobraniteljice. 

Davor Grgić kaže kako se gradonačelniku prvi put obratio prije više od dvije godine, kada ga je i jedini put primio. "Rekao je da će riješiti moj problem, ali da Gradu Otoku moram platiti polovinu iznosa kuće u kojoj živim. Rekao sam da nemam novca. Tada je ponudio da plaćam na rate, što sam također odbio jer nisam imao novca. Više nije htio razgovarati sa mnom i sva daljnja komunikacija išla je putem njegovih suradnika ili tajnice", kazao je Grgić.

Polovina kuće u kojoj sada živi obitelj Grgić pripadala je čovjeku iz Vinkovaca, koji se sažalio nad prilikama u kojima žive Grgići pa im je darovao polovinu kuće. Druga je pripadala Gradu Otoku pa je prenesena na Republiku Hrvatsku, a onda je u listopadu prošle godine prepisano Davoru, njegovoj supruzi i troje malodobne djece.

Grgić kaže kako je puno više razumijevanja dobio u Zagrebu nego u Otoku. Kazao je još kako je imao ogromnih problema s ishođenjem građevinske dozvole jer je Šarić na sve načine opstruirao. Kaže da mu je bio nuđen privremeni smještaj u kontejneru, no da je Šarić to zabranio rekavši kako ne želi da kontejner dođe u Grgićevo dvorište jer bi se ondje sletjeli novinari i optužili ga kako je obitelj s troje malodobne djece strpao u kontejner.

Nakon novinarskog upita stižu kontejneri i poziv na sastanak. Tamo HDZ-ovac ponovno želi spriječiti da se piše o njemu, rekao je: "Nisam se bojao ni četnika"

U srijedu ujutro, 6. rujna, u dvorište Grgićeve kuće, u Ulici Zrinskih i Frankopana, istovarena su dva kontejnera. Dogodilo se to ni 12 sati otkako je Telegram gradonačelniku Šariću poslao molbu za razgovor vezano uz probleme obitelji Grgić.

HDZ-ov gradonačelnik nije htio dati nikakvu izjavu novinarima. No jučer (srijeda, 6. srpnja) pozvao je Grgića u svoj ured, u 10 ujutro. Grgić kaže da se nakon premišljanja ipak odazvao kako Šarić ne bi mogao reći da odbija suradnju.

Prvi put ušao u dom Grgićevih, ponovno tražio da otac povuče to što je rekao

"Ponovio je zahtjev da povučem sve što sam rekao novinaru. Dodao je da se on ne boji novinara, da mu ništa ne mogu i da se ni 1991. nije bojao četnika. Odbio sam takvu ponudu. Ostajem čvrsto kod svega što sam ispričao", priča Grgić.

Nedugo nakon što se Grgić vratio kući, Šarić mu, prvi put otkako je unazad gotovo tri godine tražio njegovu pomoć, stiže u dvorište i ulazi u Grgićev dom. Napokon je vidio kako ta obitelj živi. "I tada je ponovio zahtjev da povučem sve što sam rekao", kaže Grgić u razgovoru za Telegram. "Odbio sam. Ne bojim ga se", rekao je na kraju Davor Grgić.

Pročitajte više