HDZ-ovac: Zašto ste kršili zakon? Zlata Đurđević: Nisam prekršila ni zakon ni Ustav

Foto: Hina

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas u 11 sati započeo je razgovore s kandidatima za čelnu osobu Vrhovnog suda, nakon čega će donijeti odluku koja je za ustavnog predlagatelja, predsjednika RH, neobvezujuća.

Na Odboru za pravosuđe kandidati za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda predstavljaju svoj program. Budući da je Boris Vuković odustao od kandidature, preostalo je četvero kandidata - Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šimo Savić i Snježana Rizvan.

Prva je pred zastupnike stala Đurđević, koja je odgovorila na pitanje HDZ-ovca Damira Habijana zašto je kršila zakon kad se prvi put nije javila na javni poziv.

"Niti sam prekršila zakon, niti sam prekršila Ustav, niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Kada nekome kažete da je prekršio zakon, onda morate reći koja je to radnja kojom sam ja prekršila zakon? Na prvi poziv se nisam bila dužna javiti. Bilo kakva rasprava o prvom pozivu što se tiče mene i ostalih kandidata ne dolazi u obzir", rekla je Đurđević.

"Moj postupak je započeo onog trenutka kada me predsjednik Zoran Milanović pozvao i pitao želim li biti kandidatkinja. Prvi poziv je već bio krenuo. Kad sam pristala biti kandidatkinja, ja sam čekala drugi poziv i javila se na njega. Pristala sam, a nakon toga je za postupak odgovoran predsjednik. Ustavni sud je odlučio da će se javni poziv ponoviti, ja sam se onda javila", nastavila je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

Što slijedi?

Kandidata saboru predlaže predsjednik Republike uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda, koja sredinom svibnja nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petero kandidata.

Novi javni poziv, zaključen 6. svibnja, DSV je raspisao 31. ožujka, nakon što je Milanović izvijestio to tijelo da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja.

Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo, Milanović je saboru za predsjednicu Vrhovnog suda, unatoč prvom javnom pozivu, već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Ustavni sud potom je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković kasnije je prokomentirao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama, u saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ako sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda, tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Pročitajte više