HDZ-ovci iz Karlovačke županije odbili dati priznanje generalu Stipetiću

Foto: Hrvatski časnički zbor

Karlovačka županijska skupština odlučila je u četvrtak na sjednici u Karlovcu posmrtno dodijeliti Nagradu za životno djelo generalu Pavlu Miljavcu, a vijećnici SDP-a napustili su sjednicu jer je HDZ-ova većina odbila nagraditi i pokojnoga generala Petra Stipetića.

Bez sudjelovanja SDP-ovih vijećnika, svih 28 nazočnih vijećnika odlučilo je prihvatiti prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja da se ove godine dodijeli Nagrada za životno djelo Pavlu Miljavcu, Mili Peciću i Sanji Hrnjak, Plaketa Nadiji Špehar, Josipu Graniću i Tomislavu Marinčiću te tvrtki Bukva Commerciumu i Javnoj ustanovi "Baraćeve spilje".

SDP-ovac: Jedan od njih je iz Ogulina, ne znam kako će doći kući

Predsjednik Županijske skupštine i Odbora za dodjelu javnih priznanja Vlado Jelkovac (HDZ) rekao je da je na raspisani  javni poziv stiglo 14 prijedloga s kojima su se članovi tog odbora upoznali 9. ožujka, a četiri dana poslije županijski vijećnik SDP-a Srećko Curman iskoristio je pravo člana tog odbora i dodatno predložio Petra Stipetića za tu nagradu, a Gimnaziju i Strukovnu školu Bernardina Frankopana iz Ogulina za plaketu, što nije prihvaćeno.

Petar Stipetić rodio se 1937. godine u Ogulinu, umro je 2018. u Zagrebu. Pavao Miljavac rodio se u Maletićima kod Netretića 1953., a umro je u prosincu prošle godine u Zagrebu.

U Ogulinu je na vlasti SDP, a županijski vijećnik te stranke Ivan Vuković je rekao kako mu je "žao što je član povjerenstva jedan član iz Ogulina". "Ne znam kako će taj dečko kući", dodao je.

Ocijenio je kako je to bila "fantastična prilika za Karlovačku županiju da se izdigne iznad politikantstva i stranačke stege".

"Čemu služite? Vi se gledajte u ogledalo, a ja ću nosom parati u mom Ogulinu koji poštuje i Miljavca i Stipetića i sve branitelje", poručio je Vuković.

HDZ-ovac: Sve se ispolitiziralo

Mario Kutleša iz HDZ-a izrazio je razočaranje takvim istupom.

"Član Odbora je naknadno predložio da se Nagrada dodijeli Stipetiću. Obojica je zaslužuju. Naknadno se dostavio prijedlog i sve politiziralo", ocijenio je Kutleša.

Nakon konzultacija većina je odlučila prihvatiti prijedlog Odbora te predložila zaključak da se Nagrada sljedeće godine dodijeli pokojnom generalu Stipetiću.

"Ne možete pobjeći od odgovornosti – 2024. tko živ, tko mrtav. Ili sada ili nikada", rekao je Vuković prije napuštanja sjednice.

Pročitajte više