HDZ-ovcu smo doktorat u Osijeku platili 100.000 kuna

Foto: Dalmatinski portal

MATE PERIŠIĆ, jedan od osnivača HDZ-a u Splitu i direktor državnog Plovputa, bio je, sada već pomalo davne, 2011. godine među prvima, ako ne i prvi dalmatinski HDZ-ovac koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a čak 102 tisuće kuna, koliko iznosi trošak doktorskog studija, platio je 2008. godine upravo Plovput.

Osnovna djelatnost tog trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske jest održavanje pomorskih plovnih putova i radijske službe - tako piše na web stranici - a poznato je i po zapošljavanju HDZ-ovaca te njima bliskih osoba bez natječaja.

Plaćanje školarine dogovoreno na telefonskoj sjednici

Već pomalo davna i javnosti dosad nepoznata uplata 102 tisuće kuna za Perišićevu edukaciju utoliko je neobičnija što ju je tadašnji Nadzorni odbor odobrio na telefonskoj sjednici održanoj u svibnju 2008. godine, tri mjeseca prije nego što je formalno potvrđena. Perišić je, prema dostupnim biografskim podacima, upravo 2008. godine stigao u Plovput, što znači da je Nadzorni odbor u njemu odmah prepoznao čovjeka u čiju znanstvenu karijeru vrijedi ulagati.

Uostalom, evo što nam je na pitanje o temi odgovoreno iz Plovputa: "Provjerom dokumentacije iz arhive utvrđeno je da je trošak školarine doktorskog studija g. Perišića plaćen po računu br. 05 19-036 od 20.5.2008. g. Prema informacijama kojima raspolažemo članovi Nadzornog odbora telefonski su odobrili plaćanje školarine doktorskog studija, što je naknadno formalno i potvrđeno na 2. sjednici IV. saziva Nadzornog odbora, održanoj dana 3. srpnja 2008. g. u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu."

Predsjednik Nadzornog odbora bio je kapetan Mario Babić, a članovi kapetan Tomislav Miletić te Nediljka Kokolek u ime radnika. Uspjeli smo doći samo do nje, zanimalo nas je zašto se Nadzornom odboru tako žurilo, je  li Perišić imao hitan doktorat pa je novac državne firme trebalo isplatiti što prije, ali Kokolek je objasnila da je prošlo 13 godina i da se ne može sjetiti detalja.

Imao istu mentoricu kao i Vice Mihanović

Potaknut novcem državne tvrtke na čijem je čelu, Perišić je uspješno okončao doktorski studij u Osijeku. Doktorirao je 20. lipnja 2011. godine pred povjerenstvom koje su činili njegova mentorica, prof. dr. sc. Ivana Barković, zatim prof. dr. sc. Dražen Barković te prof. dr. sc. Neven Šerić, bivši Plovputov radnik, autor niza radova o temama bliskima onoj iz Perišićeve disertacije.

Naziv Perišićeve doktorske disertacije je Testiranje modela upravljanja markom jadranski svjetionici u funkciji strategije turističkoga razvoja Republike Hrvatske. Zanimljivo, Barković je bila mentorica i najpoznatijem doktoru osječkog Ekonomskog fakulteta Vici Mihanoviću, aktualnom predsjedniku splitskog HDZ-a, nedavno i gradonačelničkom kandidatu, o čijoj smo disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja pisali mnogo puta kao o plagijatu punom idiotskih rečenica. Do danas osječko sveučilište nije provjerilo točnost naših navoda. 

> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Niz podudarnosti u slučajevima Perišića i Mihanovića

Čini se da osobe kojima je Barković mentorica vole koristiti frazu "u funkciji" u naslovu svojih radova. Svakakvih podudarnosti ima u znanstvenom svijetu. Tu nije kraj znanstvenim podudaranjima Perišića i Mihanovića: obojica su zaposleni na splitskom Pomorskom fakultetu istoga dana, 20. prosinca 2019. godine, i to, kako su nam objasnili u toj ustanovi, u dopunskom radnom vremenu. Perišić predaje predmet Menadžment u brodarstvu i lukama. On je, poput još nekih stranačkih kolega, angažiran na Pomorskom fakultetu na temelju natječaja na kojima su bili jedini kandidati, a za dopunski rad, dakako, ima suglasnost poslodavca, Plovputa, čiji je direktor.

Nastupno predavanje na Pomorskom fakultetu o temi Projekt kamena svjetla: turistička valorizacija Jadranskih svjetionika - kreiranje turističke marke hrvatski svjetionici Perišić je održao 15. srpnja 2019. godine u 12 sati pred stručnim povjerenstvom koje su činili Želimir Dulčić, Neven Šerić i Ivan Peronja. Svi akteri su se zbilja nesebično žrtvovali za znanost jer 15. srpnja na fakultetima obično nema nastave, pa ni studenata koji slušaju nastupna predavanja, ali nema veze. Službeno, Perišić je usred srpnja održao nastupno predavanje.

Vratimo se Plovputu. On je trgovačko društvo koje, prema Zakonu o trgovačkim društvima, vodi Uprava. Odnosno, napisali su nam u mailu iz te tvrtke, Uprava se sastoji od jednog člana - direktora - te je trenutno na toj dužnosti doc. dr. sc. Mate Perišić, dipl. ing.

Plovput, kako su nam nadalje objasnili njegovi strpljivi zaposlenici zaduženi za odgovaranje na novinarska pitanja, nije obavezan raspisivati natječaje, pa nam je ostalo nejasno po kojim su točno kriterijima u njegovim uredima zaposlene neke osobe, a prema dostupnim podacima, prošle je godine tamo radilo 257 ljudi. Nipošto ne želimo insinuirati da netko od njih nema adekvatnu stručnu spremu, nego nas je, eto, interesiralo kako su baš oni zaposleni, a ne netko drugi. Kako ih biraju? Metodom slučajnog izbora?

Tajna zapošljavanja bez natječaja

Na primjer, 3. kolovoza 2020. godine u Plovputu je, bez natječaja, na radnom mjestu samostalnog obračunsko-fakturnog referenta zaposlen čovjek po imenu Toni Filipeti, zet aktualnog rektora splitskog sveučilišta Dragana Ljutića, čija je supruga, pak, bliska rodica majke Andreja Plenkovića. To je s ponosom isticao i Ljutić koji, međutim, nije član nijedne stranke.

Štoviše, kako su nam u telefonskim razgovorima objasnili Filipeti i Ljutić, Filipetijevo zapošljavanje u Plovputu bez natječaja ne treba povezivati s Ljutićem. Odnosno, vele da nije riječ o razmjeni usluga - Ljutić Perišića na fakultet, a Perišić Filipetija u Plovput - jer Perišića je Pomorski fakultet angažirao "iz vlastitih sredstava", što bi značilo da u procesu njegova zapošljavanja u toj ustanovi rektor Ljutić nije imao nikakvu formalnu ulogu. Ljutiću smo skrenuli pažnju na to da je s Perišićem sudjelovao na nekim priredbama i svečanostima, recimo, na Danu Pomorskog fakulteta, a on nam je uzvratio opaskom kako kao rektor sudjeluje u mnogim priredbama i kontaktira s puno ljudi. 

Filipeti je, pak, zapazio da nije ovlašten odgovarati na pitanja o svome zaposlenju u Plovputu: "Imate Ured direktora i Pravnu službu i taj odgovor koji daju je odgovor koji je. Ja stvarno nisam ovlašten davati izjave na temu zapošljavanja u Plovputu."

Upitali smo ga je li zaposlen zahvaljujući obiteljskim vezama s rektorom. "Naravno da ne. Radim u Splitu, imam svoj život, svoju dicu, svoj krug ljudi, svoj posal, hobi, fakultet." 

Dakako, iz Plovputa su poručili kako za radno mjesto samostalnog obračunsko-fakturnog referenta nije bio raspisan javni natječaj jer Plovput d.o.o. kao trgovačko društvo nema zakonsku obvezu raspisivanja javnih natječaja za zapošljavanje radnika.

Zaposleni županov sin, Perišićev i rektorov zet...

Bilo bi nekorektno izdvojiti samo Filipetija iz mnoštva zaposlenih u Plovputu. Tamo je, na primjer, 24. srpnja 2017. godine posao rukovoditelja Ureda direktora na neodređeno vrijeme našao Ivan Udovičić, magistar ekonomije i bivši HDZ-ov gradonačelnik Kaštela. Riječ je o kvalificiranom čovjeku, tek ga spominjemo jer je do posla došao bez natječaja. I to je po zakonu.

Bez natječaja i po zakonu u Plovputu je Tomislav Boban, sin Blaženka, splitsko-dalmatinskog župana, poznatog po tjeranju stranih filmaša iz Solina. Mlađi Boban je, precizirali su iz Plovputa, kod njih radio još kao student, od 19. srpnja 2013. godine, preko Studentskog centra. "Preko programa stručnog osposobljavanja radio je od 27.04.2017. do 26.04.2018. godine. Zaposlen je na određeno vrijeme od 02.07.2018. godine na radnom mjestu Voditelja pomorskog transporta, kvalifikacija: magistar inženjer pomorske tehnologije (VSS). Za navedena radna mjesta nisu raspisani javni natječaji budući Plovput d.o.o. kao trgovačko društvo nema zakonsku obvezu raspisivanja javnih natječaja za zapošljavanje", pišu nam iz Plovputa.

Baš vole ovu formulaciju.

Ni tu nije bio kraj našoj znatiželji. Zanimalo nas je radi li u Plovputu možda i Perišićev zet. Slijedi odgovor: "Mirko Bartulović nije bio zet Mate Perišića u vrijeme kad se zaposlio." U redu, kad već nabrajamo, podsjetit ćemo i da u Plovputu radi Mario Škorić, brat Petra, dugogodišnjeg predsjednika splitskog HDZ-a. 

Plaćamo ga više više od 27.000 kuna mjesečno

Perišić je nedavno bio zvijezda našeg Uhljebarija.

> UHLJEBARIJ Šef državnog AKD-a ima 21.000 kuna plaće i četiri stana, prima i mirovinu

Podsjetili smo na zanimljive detalje iz njegove biografije - prije 1990. radio je u tvrtki Monter, a 1992. godine postao je direktor javne tvrtke Tržnice Split. S njezinim je bivšim direktorima potom osnovao Tržnice Hippos koje su preuzele upravljanje, a čime drugim nego - tržnicama. I ribarnicom. U Plovput je stigao 2008. godine kao direktor, dakako. Nakon četverogodišnjeg mandata pet je godina bio savjetnik, da bi 2017. godine, odlukom Plenkovićeve vlade, opet postao direktor.

U Uhljebariju smo zabilježili i da je Perišićeva neto plaća u ožujku ove godine iznosila 27.455,67 kuna, a opisano je i kako se došlo do tog iznosa: "Plaća se sastoji od osnovne mjesečne plaće u iznosu od 21.190,40 kuna, dodatka na radni staž 3.814,25 kuna i naknade u naravi za troškove 24-satnog korištenja službenog osobnog automobila u iznosu od 2.451,02 kuna", objasnili su nam iz Plovputa. 

Obitelj Perišić ima stan u Splitu od 182 kvadrata, procijenjen na 4.2 milijuna kuna, stan u Zagrebu od 85 kvadrata, vrijedan nekih 1.2 milijuna kuna, i kuću u Blatu na Cetini od 185 kvadrata koju se cijeni na 1.4 milijuna kuna. 

U imovinskoj kartici su mu stanovi, parcele, kuće, automobili, gliser...

Od nekretnina vrijednih spomena tu su i parcela u Trogiru od 4284 kvadrata, zatim niz nekretnina u Blatu na Cetini dobivenih nasljedstvom - izdvaja se kuća od 200 kvadrata, procijenjena na 900 tisuća kuna, u suvlasništvu s još jednom osobom. U garaži ima dva BMW-a, a u moru gliser procijenjen na 262 tisuće kuna.

Ovome valja pribrojiti i ušteđevinu: 47.600 eura, 75.953 kanadska dolara, 1580 američkih dolara i 10.000 eura štednje koja glasi na dijete. Perišić je prijavio i dodatnih 90 tisuća kuna prihoda, a, kako su nam objasnili iz Plovputa, riječ je o novcu koji dolazi od najma obiteljske kuće.  

Što piše u Perišićevu stručnom životopisu?

Iz Plovputa su nam poslali i Perišićev stručni životopis. Prvo je, kažu, stekao zvanje inženjera strojarstva. "Nakon toga na Pomorskom fakultetu u Splitu stječe zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer pomorski menadžment te nakon ove diplome završava stručno usavršavanje i stječe diplomu Visoke poslovne škole Libertas za nadzor i korporativno upravljanje. Zatim polaže razliku između Pomorskog i Ekonomskog fakulteta te u konačnici 2011. godine stječe diplomu o doktoratu znanosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera - Ekonomskom fakultetu u Osijeku."

A to zadnje uspio je s parama državne tvrtke, premda ima bogatu imovinsku karticu. Nismo pitali zašto, slutimo odgovor - zato što može.

Pročitajte više