Plenković za šefa Hrvatskih šuma stavio HDZ-ovca osuđenog zbog zlouporabe ovlasti

Plenković i Dujić na proslavi HDZ-a u Šibeniku Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

NEKADAŠNJI gradonačelnik Skradina i bivši predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić imenovan je predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma.

Na tom je mjestu zamijenio osumnjičenog u Aferi Vjetroelektrane Krešimira Jakupčića, isto HDZ-ovca.

"S obzirom na istek mandata i odlazak u mirovinu dosadašnjeg predsjednika Uprave društva Hrvatske šume d.o.o. Krunoslava Jakupčića, donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Hrvatske šume d.o.o. imenovanje Nediljka Dujića za predsjednika, a mr.sc. Igora Fazekaša i Ante Sabljića za članove Uprave toga društva, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju", izvijestila je vlada neki dan u priopćenju, a samo par dana nakon toga na webu Hrvatskih šuma osvanula je njegova fotografija i nova funkcija.

Osuđen 2016.

Nediljko Dujić bio je osuđivan. 2016. godine je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Po ovoj nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Šibeniku, Dujić je dobio rok kušnje od dvije godine. Njega je Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo da je od 24. listopada 2003. godine pa do 1. prosinca 2005. godine nezakonito dobivao naknade.

On je u tom vremenu bio na čelu Nadzornog odbora Cesta Šibenik i član Skupštine javnog poduzeća Vodovod i odvodnja. Kako je stajalo u optužnici, on je pribavio 147 tisuća kuna na ime nezakonito isplaćenih naknada. Osuđen je zbog naknade koju je dobio kao član tijela Hrvatskih cesta, dok je za Vodovod i odvodnju oslobođen krivnje.

Šest puta su ga birali za gradonačelnika

Sve to stanovnicima Skradina nije smetalo, s obzirom na to da je šest puta biran za gradonačelnika.

"Nakon 20 godina u politici ovo mi je svakako izazov, a novi posao nipošto neće utjecati na moje obaveze kao predsjednika županijskog HDZ-a ni kao predsjednika Županijske skupštine. Srećom, danas se putem interneta može obaviti puno posla tako da neće biti potrebe da posao radim iz Zagreba. Uglavnom ću biti po terenu diljem cijele Hrvatske, a moj posao savjetnika obuhvatit će tri pitanja: EU fondove, razminiranje i požare. Cilj mi je povući što više EU sredstava jer za to postoji veliki potencijal", rekao je prije par godina Dujić za medije.

Kao što se vidi, on nije otišao iz politike. Svojim političkim funkcijama nakon što je prestao biti gradonačelnik dodao je prvo onu savjetnika Uprave Hrvatskih šuma. Bilo je to 2018. godine, a ovih je dana postao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Dujić je diplomirani specijalist javne uprave.

Pročitajte više