Nazvali smo HDZ-ovku koja je briljirala u raspravi o ulošcima. Teško je prepričati

Foto: HINA

ANITA POCRNIĆ RADOŠEVIĆ, saborska zastupnica HDZ-a koja je jučer u saboru imala niz zapaženih opservacija o menstruaciji, ulošcima i Andreju Plenkoviću, nova je zvijezda parlamentarnog kluba vladajuće stranke.

S vremena na vrijeme iz njegovih klupa bljesne neko otkriće i zapanji nas koječim - od tehnike izražavanja, preko širine znanja, do lucidnosti opažanja. Stiglo je pet minuta rezerviranih za Pocrnić Radošević.

O uvaženoj saborskoj zastupnici napisali smo nešto širi tekst.

> HDZ-ovka kaže da menstruacija nije počela s dolaskom Plenkovića. Tko je ona?

Nazvali smo je i zamolili da nam pobliže objasni jučerašnje riječi. Prije no što uronite u čitanje, nekoliko bitnih napomena: Pocrnić Radošević briljirala je u raspravi o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone, odnosno o Prijedlogu dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je u saborsku proceduru uputila GLAS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš. Ona je, pak, u vladi Zorana Milanovića bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Prema informacijama objavljenima u medijima, njezino je ministarstvo tada za obnovu Gunje, mjesta uništenog u poplavi, nabavljalo četke za WC po cijeni od čak 239 kuna.

 

U saboru je, pak, Pocrnić Radošević jučer poručila Mrak Taritaš: "Pa ne menstruiraju žene otkako je HDZ na vlasti. Zašto vi to niste tražila kad ste bila ministrica i kad ste bila u vladi? Pa ne znam zašto u ostalim vladama to niste radili. Pa nije menstruacija nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. Pa, mislim stvarno, nemojte da moramo još se i smijat."

Dodala je i ovo: "I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će vam se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti."

> HDZ-ovka protiv manjeg poreza na uloške: Ne menstruiraju žene otkako je Plenkovića

I, najbitnija napomena: rad u parlamentu uvažene zastupnice svakog mjeseca plaćamo 14.333,63 kuna. Neto. Pročitate li cijeli razgovor uvjerit ćete se da nam ta investicija vrijedi svake lipe. 

Ok, pokušavamo se zafrkavati na svoj račun.

Eto, a sad se prepuštamo razgovoru s Pocrnić Radošević. Nakon što smo je nazvali i predstavili se, rekla je: "Ako budete pisali, recite da ste me zatekli u tramvaju, da sam zastupnica koja se vozi tramvajem sa svojim narodom, hahaha."

Mislite li da je vaš jučerašnji istup u saboru bio neprimjeren?

Znate što, evo imate na mojoj Facebook stranici objašnjenje, imate snimke pa pogledajte. Zaista, mislim, gospođa Mrak Taritaš je malo populistički htjela provesti taj zakon u vrijeme predizborne kampanje, to tad nije uspjela i sad je to postalo ono, eto, da se odradi. A nikakvog smisla nema. Ono što sam ja predložila ženama bi svakako više pomoglo od populističkih tih nekih prijedloga gospođe Mrak Taritaš. To je to, to imate objašnjeno i napisano na mojoj Facebook stranici, koja je pod punim imenom i prezimenom, pa možete pogledati i poslušati i pročitati.

Znači, stojite potpuno iza istupa?

Ali pogledajte, gospođa traži smanjenje nečega možda za dvi-tri kune, a ja predlažem da bude besplatno. Ili uz kupone. Šta bi vi pristali?

Vi tražite za sve žene?

Pa ja sam govorila... One su se pozivale na istraživanja o menstrualnom siromaštvu, znači, o ženama koje nemaju novca, a ja sam za to da se onima koji zaista nemaju daje besplatno, a nije li to korektnije nego svima davati jeftinije? I kojima treba i kojima ne treba. Meni il nekoj zastupnici možda ne treba biti jeftinije, pa dajte onima koji nemaju besplatno il puno, puno jeftinije, al naravno, kroz neke socijalne transfere, kupone, kako to već ide, da se ne bi zloupotrebljavalo, naravno.

Mislite li da se svaka kuna PDV-a troši namjenski?

Hahaha, a svakako da se potroši, mora se potrošiti jer potrebe su velike. Bitno je svakako da se potroši, al mora se i prikupit, znate. Oporba ne razmišlja o tome da se proračun mora i prikupljat, oni bi uvijek nešto dijelili. Evo baš Anka Taritaš, ona se bavila higijenom, poznata je higijeničarka, pažljivo je birala WC četke. Zašto nije tad provela taj zakon, hahaha.

Biste li pristali na to da se smanje porezi smanjenjem izdvajanja za saborske zastupnike?

Pa, evo, zašto ne, zašto ne, al da se zna za koga to ide. Ali mislim da bi to bile sitne promjene u cjelokupnoj strukturi PDV-a i poreznih prihoda. Znate, morate neke stvari gledati malo s ekonomskog aspekta. Naše oporbenjakinje uglavnom to rade s nekih svojih stavova da malo si daju važnosti u javnosti, a ne razmišljaju o tome da to treba sagledati iz ekonomskog aspekta, što je isplativo, a što nije, a ne da se o tome priča dvije minute i onda se zaboravi jer, vjerujte mi, nijedna higijenska potrepština smanjivanjem PDV-a ne bi pojeftinila. I sama gospođa, poslušajte, poslušajte snimku, je rekla da je ona već razgovarala s nekim trgovačkim lancima, predstavnicima, s kim, o pojeftinjenju. Pa šta ona ima s kim razgovarat? Ko je ona da razgovara o pojeftinjenju? Pa jel to zloupotreba ovlasti i korupcije? Gospodine, da ja sad idem u neku firmu razgovarat o sniženju, što bi meni rekli?

Pa možete pitati, raspitivati se.

Ne mogu, ne mogu jer bi mi rekli da ja idem tamo davati mito da oni meni daju. To bi rekli.

Jedno je davanje mita, drugo je razgovor.

E to bi rekli. To je to, poslušajte raspravu, poslušajte...

Ali jedno je davanje mita...

OK, rekli ste minutu, hvala lijepo...

Možete li mi objasniti ovo s ružom i lavandom?

To je ta poanta upravo toga što sam rekla. Znači, vi sad imate jedan proizvod, skine mu se PDV, odnosno smanji mu se stopa PDV-a, ali za mjesec dana tog proizvoda više nema u upotrebi. On je sad s nekim drugim mirisom, okusom, ako su žvake crne, sad su bijele, nebitno, u ovoj situaciji se radilo o ulošcima. Naši trgovci, proizvođači će jako brzo to sniženje PDV-a preokrenuti u svoju korist i iskoristit ga kao maržu. Jednostavno će stavit neki drukčiji proizvod koji će jednako koštat, samo će se drukčije zvat i bit će skuplji. Razmišljajte malo ekonomski, pa i vi živite od ove države i oni koji vas plaćaju od ovih radnika koji rade. Znači, ne može netko predlagat zakon od kojeg će korist imati jedino trgovci, ali tko? Uvozni lobi. Većina higijenskih potrepština za žene se uvozi. Tu čak jučer nitko nije ni spomenuo mogućnost poticanja domaće proizvodnje. To je žalosno. Poslušajte raspravu.

Jeste li imali ikakve reakcije iz svoje stranke nakon rasprave?

Ne, zašto bi imala?

Pa ovo je prvi put da ste govorili ili jedna od rijetkih prilika da ste izašli za govornicu i ostali ste dosta zapaženi.

Pa da, vidite kako meni moje oporbenjakinje besplatno PR stvaraju. A?

I niste imali nikakvu reakciju?

Ne, ne. Pa jesam naravno, ali pozitivne, hahahaha. Jer, gledajte, moramo malo, pa naše oporbene zastupnice su naučile da su one puno glasnije, sad ćemo malo vidit, možemo i mi drugačije. Evo, pogledajte jučer cijeli dan koliko je bilo opomena, koliko je bilo povreda poslovnika. Znači, ne možemo dozvolit da samo se oporba s tim radi. Malo se oni drukčije ponašaju kad vide da to baš ne može tako, da im i mi možemo odgovorit, da ne moramo uvijek bit, je li, šutit.

Znači, ne mislite da vam je istup bio neprimjeren?

Pogledajte raspravu. Ne da je bio primjeren, to je bio jedini argumentiran istup jučer. Ja sam jedina govorila o PDV-u. Gospođa predlaže izmjenu zakona o PDV-u, nije ga ni spomenula, ona ne razumije kako funkcionira PDV, razumijete? Ja znam da vi nećete stavit nešto pozitivno za HDZ, al probajte malo razmislit što radite jer stvarno je bio argumentiran istup, pogledajte. Znači, govorilo se o PDV-u, osnova je bio PDV, ja sam jedina jučer govorila o tome, a gospođe su sve ostale išle populistički, eto, jadne žene iskorištavat za neke svoje... što je Mrak Taritaš trebalo bit za predizborne svrhe. A evo i tad je uspila ostvarit taj fantastični rezultat koji se mjeri u decimalnim brojevima, ali imate sve to na mom Fejsu, pa ćete vidjet.

Jeste li možda sročili ikakav zakonski prijedlog o ovome s obzirom na to da je ipak na vlasti vaša stranka?

Pa stignemo, pa tek smo otvorili te teme. Vidite da je gospođa Taritaš čekala osam mjeseci da joj dođe na red.

Pa vi ste na vlasti.

Nisam ja na vlasti. Dobro, ali kakav zakonski prijedlog? Zašto? Za?

Pa govorili ste da se zalažete za žene koje su socijalno ugroženije da imaju besplatno...

Pa da, ali nećemo mi to, to ćemo svakako u dogovoru s ministarstvima, to sam i rekla u raspravi, za socijalnu skrb i za zdravstvo, to mora biti jedna koordinirana akcija preko liječnika ili bilo koji već instrument se izabere, da se to napravi.

Kad?

Uskoro, da, uskoro. Evo sad ide i Zakon o radu, pa ima još tih nekih krupnijih zakona. Treba, treba malo... Ne možemo odmah čim se sjetimo.

Dobro, možete li obećati da će žene koje...

Ja neću obećavat ništa, nisam ja tu da obećavam, da. Ja sam tu da predlažem, a nisam da obećavam. Pa znate koja je uloga sabora, a koja je... Može vam obećat netko iz vlade ili nešto, ne može vam iz sabora obećavat.

Pa možete obećati da ćete se truditi.

Neću ja ništa obećavat, ja ću obećat kad ja budem htjela, a ne kad vi budete tražili od mene.

Uglavnom, niste ništa uobličili u zakonski prijedlog...

Pa kad ću ga uobličit? Sinoć sam došla u 10 navečer kući, hahahaha, nisam znala što će Anka Mrak Taritaš tražit. A mogla je i Anka Mrak Taritaš, umjesto što je kupovala četke od 200 kuna, to u uloške pretvorit. Vjerujte, bilo bi ne za Gunju, nego za cijelu Hrvatsku za više godina.

Možemo li očekivati da ćete se založiti da žene ugrožene menstrualnim siromaštvom imaju besplatne uloške?

Ako ste slušali sve rasprave, ja sam rekla da mi je žao što je samo to jedno jedino istraživanje na tu temu. O tome se uopće ne govori, ja bi stvarno volila da se napravi neko malo šire istraživanje, da se te žene uključe, da kažu što im treba jer neke žene jednostavno možda i šute. To je ono što mene smeta u cijeloj toj priči.

Hoćete li pokrenuti kao saborska zastupnica...

Ne mogu, ne mogu, ne znam hoću li se tim bavit, hoće li to biti tema mog interesa, eto, ne mogu reć. Nas je u klubu 60, ja ne znam, možda je netko kompetentniji za to, možda ću baš ja, ne mogu u ovom trenutku reći, jer možda imaju neke druge teme kojima se trenutno bavim, a možda i hoću, eto, ne mogu reć dok ne vidim s klubom jer nisam ja Anka Mrak Taritaš da imam tri člana u klubu, pa hahaha, nas je 60 i nešto tako da... I samo to nepojavljivanje nas, pa ne možemo mi ispred kluba nastupat kad se sjetimo, kad nas je 66 il kolko nas je već.

Ja bih rekao da je vama važnija Mrak Taritaš nego ova tema.

Ma bezveze lupam, da, zato što je ona tako bila... Naravno da je važna tema, al meni je ta tema, ako ste pratili, bila važna s ekonomskog aspekta. Ja sam tamo s ekonomskog aspekta govorila, al onaj ko vodi državu mora ić s ekonomskog aspekta. Mi smo jučer govorili o porezu na dodanu vrijednost, ja sam branila taj porez, da on ne može bit, na neki način se s njim poigravat i tako točkasto ga snižavat na pojedinim mjestima jer onda će on postat iznimka, a ne pravilo. Razumite? Morate malo razumit porezni sustav. Ono jučer očito nisu razumili jer to ljudima nije zanimljivo. Ono što ona govori je populizam, a ovo što ja govorim je ekonomsko.

Da vaše nije populizam, vi biste to uobličili u neki prijedlog ili bi vaš klub, koji predstavlja vladajuću stranku, izašao s nekim konkretnim prijedlogom.

Pa dobro, kad će izić od sinoć?

Prije.

Ima vremena. Kako vi znate da mi nećemo prihvatit taj prijedlog? Hahahaha.

Kako ćete ga prihvatiti kad govorite da je loš?

Zafrkavam se, hahahaha.

Pročitajte više