HDZ-u porastao rejting nakon presude za korupciju

Screenshot: HRT

U DNEVNIKU HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Ankete je provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija u ogromnoj aferi Fimi media.

HDZ i dalje prvi, Možemo na drugom mjestu

Unatoč svim tim zbivanjima, promjene od prošlomjesečnog HRejtinga na razini su statističke pogreške i mjere se u promilima.

HDZ je s 27.3% i dalje vodeća stranka. Možemo i SDP su kao i prošli mjesec gotovo izjednačeni. Ali sad je Možemo sa 16.1% drugi, a SDP s 15.9% treći.

Most je na četvrtoj poziciji s potporom od 6.8% i zadnja je stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Domovinski pokret je s novim predsjednikom Ivanom Penavom ispod izbornog praga. Trenutačno imaju 4.1%.

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1.5% biračke potpore. To su redom: Fokus (1.5%), HSS (1.5%), Centar (1.3%), Hrvatski suverenisti (1.3%) i Živi zid (1.2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0.8%), HNS (0.8%), Reformisti (0.8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0.5%) i zadnji HSLS (0.5%).

HDZ-u nakon presude porastao rejting 

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu Fimi media bila je prije sedam dana a HDZ je jedini, od stranka koje prelaze izborni prag, s rastom rejtinga od 0.17%.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0.01%), ali je s drugog mjesta zbacio SDP koji je izgubio 1.19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1.73%).

U odnosu na rujan broj birača koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16.64%. 

Pročitajte više