Hebrang oporbi: Ono što vi nazivate harač, za domoljube je porez solidarnosti

"UPORNO koristite pojam harač, a to je zapravo porez koji bi domoljubi u nekim zemljama nazvali porezom solidarnosti", zavapio je jutros u saborskoj raspravi šef kluba HDZ-a Andrija Hebrang na kojoj se raspravljalo o Prijedlogu zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke. Štoviše Hebrang kaže da je pojam "harač" namjerno pokrenut od strane medija.

Podsjetimo, Ministarstvo financija nakon medijskih napisa da stotinjak tisuća građana koji imaju samostalnu djelatnost po zakonu ne mogu biti obuhvaćeni kriznim nametom, priznalo je svoju pogrešku, pa su se izmjene i dopune tog zakona danas našle u Saboru. U izmjene i dopune, ušli su i poljoprivrednici, ali i prihodi od zakupnina, najamnina, prihod od iznajmljivanja stanova, dohodak od kamata, kapitala, premija od osiguranja i ostali.

Naravno, činjenicu da se krizni namet ponovno pojavio u saborskim klupama, bio je povod oporbi da još jednom kritizira ne samo sporni zakon nego i nepostojeću ekonomsku politiku Vlade Jadranke Kosor za izlaz iz krize.

"Krizni porez je ne samo štetan nego je i nužan alibi na dosadašnje neodgovorno ponašanje države", rekao je Damir Kajin ispred kluba IDS-a naglasivši kako je turski harač bio pravičniji iz vremena kada su harali po Bosni i dijelu Hrvatske.

"Pa mi danas imamo najveća porezna opterećenja na kugli zemaljskoj", rekao je Kajin podsjetivši na nedavni podatak kako je Hrvatska među najopterećenijim zemljama na svijetu. Ostatak oporbe danas u Saboru slaže se ne samo s tvrdnjom da da se i dalje nastavlja s rastrošnošću države dok se novac uzima Hrvatima nego i da će krizni nameti imati kontraefekt.

Vladajućima u HDZ-u od svega najviše je smetao sam pojam "harač" jer je to provodila strana okupacijska sila.

"Ovaj porez donijela je naša hrvatska Vlada i legitimno izabrani Sabor" rekao je u emocionalnom nastupu Dragan Vukić.

Na kraju s 95 glasova "za", 1 "protiv" i sedam zastupnika koji su bili suzdržani dopune su prošle Sabor.

Pročitajte više