Hebrang: Ravnatelj osječkog HZJZ-a preuranjeno alarmirao javnost

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang ocijenio je danas da je ravnatelj područnog Zavoda za javno zdravstvo Osječkobaranjske županije Josip Milas preuranjeno alarmirao javnost iznoseći podatke o 12 prehrambenih proizvoda koji sadrže nedozvoljene količine genetski modificiranih organizama (GMO).

Ti su proizvodi, izjavio je Hebrang novinarima, prethodno trebali proći dodatnu provjeru u središnjem laboratoriju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), budući da kontrola hrane na GMO mora, zbog osjetljive metodologije i zato što jedno ispitivanje ne daje dovoljnu točnost, proći dvostruku provjeru rezultata.

"Naložili smo ponovnu provjeru tih 12 proizvoda i rezultati su pokazali da kod sedam proizvoda nema tragova GMO-a, a kod četiri proizvoda nađeni su tragovi GMO-a u koncentracijama nižim od dozvoljenih 1 posto. Kod jednog proizvoda pronađeno je više od 1 posto GMO-a pa ga prema pravilima EU-a šaljemo na daljnje ispitivanje u laboratorij u nekoj od zemalja EU-a", rekao je Hebrang.

Na novinarski upit Hebrang je ustvrdio da nije upoznat s izjavom ravnatelja osječkog Zavoda da je njihove nalaze o prisustvu GMO-a u 12 proizvoda potvrdio i jedan talijanski laboratorij.

Hebrang je istaknuo da ispitivanja hrane na GMO u svijetu provode visokosofisticirani laboratoriji, među kakve spada i središnji laboratorij HZJZ-a otvoren u studenome prošle godine.

"U laboratoriju je dosad obavljena kontrola 40 prehrambenih artikala i ni kod jednog nije pronađena nedozvoljena koncentracija GMO-a".

Najavio je da će pri Ministarstvu zdravstva biti osnovano povjerenstvo za problematiku GMO-a, a za dva do tri mjeseca i Agencija za hranu, čije je osnivanje među Vladinim prioritetima.

Pročitajte više