HELMUT KOHL UPOZORIO NA OPASNOST OD ANTIAMERIKANIZMA

Dan nakon prosvjednih marševa u nekoliko njemačkih gradova protiv američkih priprema za rat u Iraku, nekadašnji njemački kancelar Helmut Kohl upozorio je u nedjelju na opasnost od jačanja antiamerikanizma.

Kohl je rekao da razumije zašto mnogi Nijemci ne žele rat u Iraku, ali da sad nije trenutak da se njihovi osjećaji usmjere protiv Sjeinjenih Država. Oni koji su demonstrirali ne smiju zaboraviti zaštitu koju je SAD poslije 1945. pružio Njemačkoj, rekao je 72-godišnji bivši kancelar.

´Savezna Republika (Njemačka) bila je poslije 1945. slobodna zato što su Amerikanci stali uz nas´, rekao je. ´Mnogi tijekom pedesetih ne bi ni mogli demonstrirati da nije bilo zaštite Sjedinjenih Država´.

Kohl je govorio na skupu stranke kršćanskih socijalista (CSU), sestrinjske stranke svojih kršćanskih demokrata (CDU).

Prijateljstvo među narodima ne znači ´ropski slijediti prijatelja´, rekao je. Ali nakon napada na SAD 11. rujna 2001. i SAD ima pravo očekivati da i drugi stanu uza svog prijatelja, drži Kohl.

Njemačka ne bi mogla sa strane promatrati kako diktatori gomilaju oružje za masovno uništavanje, dodao je. UN-ovi inspektori za naoružanje moraju dobiti adekvatno, makar ne i neograničeno vrijeme da završe misiju.

Pročitajte više