HEP U 21. STOLJEĆU Napokon je zamijenjena ona nakarada od stupa, pogledajte što su sad postavili

Foto. Čitateljica Indexa

INDEX je jučer pisao o HEP-ovoj instalaciji koja je trebala predstavljati električni stup.

>> GLUPOST I NEMAR Fotografije iz ovog sela možda najbolje prikazuju sav jad ove uhljebničke države

Podsjetimo, selo Bulići na Žumberku izolirano je po svim parametrima normalnog, civiliziranog i od države uređenog sustava. Zbog nebrige gradske i državne uprave, u 21. stoljeću Bulići pate od nedostatka zadovoljavajućih osnovnih uvjeta za život.

Zakazani, smiješni i lijeni sustav

U Bulićima tako uopće nema vodovoda. Uz to, lokalnim vatrogascima iz obližnjeg DVD-a Radatović vozilo s cisternom trenutno je u kvaru. Ako se prisjetimo nedavnih požara koji su pogodili i još pogađaju Dalmaciju, nije teško pretpostaviti koliko je situacija rizična. U selu na relativno nepristupačnoj planini, na nadmorskoj visini od 669 metara, gdje često pušu jaki vjetrovi, bez vodovoda i bez vatrogasne cisterne, dovoljna je samo jedna iskra.

Simbol zakazanog, smiješnog i lijenog sustava do danas je predstavljao rasječeni komad drveta, sa strana okružen letvama. Taj komad drveta tjednima je predstavljao električni stup. I to "popravljeni", da ne bude zabune, iako iz HEP-a kažu kako nije "popravljen", već "hitnom intervencijom učvršćen". "Učvršćeni stup" stajao je tako tjednima. Naravno, ništa od toga nije sprečavalo čovjeka iz Elektre da uredno dolazi i očitava brojilo.

Do jučer je ovo glumilo električni stup u Bulićima.







Zamijenjeni stup

Nakon pisanja Indexa i nakon slanja upita, iz Elektre su nam javili kako će "predmetni stup" danas biti zamijenjen novim.

To su i napravili, a kako možete vidjeti na fotografijama, potrudili su se točno onoliko koliko se moglo očekivati od državne tvrtke.







Grbavi jad


Umjesto sigurnog i čvrstog betonskog stupa, HEP je na mjesto onog improviziranog jada nasadio komad drugog grbavog, improviziranog jada.

Kako doznajemo, radovi na postavljanju stupa trajali su nešto više od sat vremena. Nije poznato ni koliko duboko su ga ukopali.

Index je razgovarao s jednom od dvoje jedinih stalno naseljenih stanovnika Bulića. Od Tatjane Pribić, koja nam je jučer opisala situaciju na selu, saznajemo kako uopće nisu stavljali beton.

"Stup je obično drvo , deblo, posječeno pred nešto mjeseci, raspucalo i grbavo. Nije impregniran te je i šarmantno rascufan, jer nije obrađen, samo je kora skinuta i kambij se raspucava i dalje No sasvim se lijepo uklapa u idiličnu atmosferu starih ruševnih kuća i onih stupova iz 50-tih", kaže Tatjana.

Betona ni miligram

"Ne znam koliko su ga duboko ukopali. Možda bolje da ne znamo, no betona nisu stavili ni miligram, niti napravili nekakav temelj, nego nabili stup u golu zemlju. Kako je ovdje svuda kamen, ispod sloja tla i dubina u koju su totem nabili je upitna.

Mene samo zanima koliko su to platili građani Hrvatske i kakav račun je ispostavljen za navedeni totem. Naime, drveni stupovi se odavna ne postavljaju. Struja ide pod zemlju, a ako ne može, trebali bi ići betonski", kaže nam.

Nisu dobili nalog

"Imamo mi problem s jednim našim stupom koji se nagnuo jer je količina tla iznad stijena premala da se on u zemlji fiksira. Njega nisu htjeli ni pogledati. Nisu dobili nalog", kaže nam Tatjana.

"Kod nas, na divljem Zapadu, gdje je vrijeme stalo negdje u razdoblju između polovice prošlog stoljeća i perioda kad su ovde doseljavali Uskoci - sve je moguće, rekla je Tatjana Pribić za Index.

Index je opet poslao upit Elektri. Zanima nas smatraju li ovu zamjenu adekvatnom te koliko su iznosili troškovi zamjene stupa.

Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.
 

Pročitajte više