Heroina koju ni Merkel i Obama ne mogu osloboditi: Za Ruse je ona "kćer Sotone i stroj za ubijanje"

Screenshot: YouTube/Voices of Ukraine

NADIA SAVČENKO najkontroverznija je zarobljenica sukoba u Ukrajini, a danas je na redu njeno svjedočenje na sudu. Sude joj za ubojstvo dvojice ruskih novinara, a organizacije za zaštitu ljudskih prava i vlade Zapad pozivaju na njeno oslobođenje te optužbe protiv nje nazivaju izmišljenima, piše Telegraph.

Ona je 34-godišnja poručnica ukrajinske vojske i ratna veteranka rata u Iraku, a 2009. je ušla u povijest kao prva žena s diplomom ukrajinske prestižne škole vojnog zrakoplovstva u Harkovu. Posao joj je letenje Mi-24 helikopterom, no kada je prošle godine izbio rat u Ukrajini, pridružila se dobrovoljnim paravojnim snagama. Prošle godine tijekom borbe uhitili su je pro-ruski borci. Tri tjedna poslije zatvorena je u ruskom zatvoru i otad se tamo nalazi.

Navodno ima alibi

Optužuju je za ubojstvo dvije ili više osoba, zavjeru grupe motivirane mržnjom prema jednoj društvenoj skupini i iznimno opasnim sredstvima. Optužili su je i za nezakonit prijelaz ruske granice. Bude li osuđena mogla bi dobiti 25 godina zatvora. Njezini odvjetnici tvrde kako ruski kazneni zakon predviđa 20 godina, no znaju i da može dobiti i bez obzira na to 25 godina iza rešetaka.

Navodno je ubila Antona Vološina i Igora Kornelyuka, novinare koji su radili za rusku državnu televiziju i radio VGTRK. Poginuli su u minobacačkom napadu dok su izvještavali o sukobu, tijekom kojeg je Savčenko uhićena. Istražitelji optužuju Savčenko da je djelovala kao topnička promatračica koja je namjerno usmjeravala napad u kojem su ubijena dvojica novinara. Ona negira sve optužbe.


Njezini odvjetnici pak tvrde kako zapisi s njezinog mobitela dokazuju da nije bila na mjestu gdje su ubijeni novinari, kao i da je zarobljena sat vremena prije toga. U srpnju su njezini odvjetnici rekli da imaju još jedan dokaz kojim se potvrđuje da je ona već bila ratna zarobljenica u trenutku kad su novinari ubijeni.

Tužitelji također tvrde kako je sama dobrovoljno prešla granicu i tražila status izbjeglice, no ona odbija takve tvrdnje te kaže kako su je tijekom borbe uhitili separatistički vojnici, a da se je zatim ruski obavještajci prevezli preko granice, a protiv njene volje.

Njezin je slučaj specifičan jer se radi o jednoj od najistaknutijih ukrajinskih zatvorenika koji se nalaze pred ruskim sudom zbog optužbi za koje Kijev tvrdi da su izmišljene i fabricirane.

U Ukrajini je Savčenko postala nacionalna junakinja koja služi kao simbol protiv onoga što mnogi vide kao rusku agresiju. U studenom prošle godine izabrana je u parlament, a mjesec dana kasnije postala je članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. U ožujku su je prozvali Junakinjom Ukrajine, a to je najveća čast koju netko u tom zemlji može primiti.

Porošenko tražio pomoć Merkel i Obame

Petar Porošenko pokušao ju je osloboditi, tako što je tražio pomoć Angele Merkel i Baracka Obame, koji su i zatražili njeno puštanje na slobodu. Ukrajinski tužitelji najavili su da otvaraju vlastiti slučaj protiv sedam ruskih dužnosnika, uključujući tri suca, dva istražitelja i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova zbog zločina koji uključuju i falsificiranje dokaza protiv Savčenko.

U Rusiji je, u isto vrijeme, sasvim suprotna situacija. Tabloidi Savčenko nazivaju "Sotoninom kćeri" te "strojem za ubijanje u suknji". Ruska vlada odbila ju je uključiti u zamjenu zarobljenika na temelju toga što ju se sumnjiči za ubojstvo te da nije ratna zarobljenica.

Njezina obrana ne vjeruje da će presuda ići na njenu ruku, već da će se ta pravna odluka morati donijeti na mnogo višoj razini.

Pročitajte više