Hewlett-Packard priznao poraz od Applea: Dionice im odmah pale 20 posto

DIONICE informatičkog giganta Hewlett-Packarda jutros su na burzi izgubile preko 20 posto svoje vrijednosti, što je odraz jučerašnje najave o velikim promjenama u poslovanje tvrtke.

Jučer je HP najavio kako će restrukturirati ili prodati svoj odjel osobnih kompjutera koji je uvijek bio jezgra ove kompanije. Osim toga, najavili su da će prestati s proizvodnjom smartphoneova i tableta koji koriste webOS softver. Najavili su i kupovinu britanske tvrtke Autonomy za 10,2 milijardi dolara.

Istog dana HP je objavio svoje rezultate u trećem kvartalu, koji su bili lošiji od očekivanih. Smanjena je i ukupna prognoza za godišnju zaradu. Kompanija je priznala da će loše stanje u ekonomiji i unutrašnje promjene vjerojatno dovesti do smanjenja zarade u narednim mjesecima. Dionice su zbog toga danas pale 20,2 posto.

Analitičari smatraju da je ovo znak da je HP shvatio da se ne može nositi s konkurencijom u vidu Applea kad je riječ o tabletima i smartphoneovima, a za PC su zaključili kako polako iščezava, što pokazuju i sve lošiji rezultati u prodaji.

Pročitajte više