HGSS spasio dvojicu Belgijaca zapelih na stijeni u Paklenici

U NOĆI s ponedjeljka na utorak sa stijene u Velikoj Paklenici spašena su dvojica belgijskih penjača, izvijestila je zadarska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Alpinistički dvojac, 32-godišnji R. L. i 32-godišnji E. F., još se oko podneva krenuo penjati po 200 metra dugom smjeru "Senza Pieta" u Debelom kuku, a kako su ga uspješno savladali, odlučili su spustiti se užetom do dna stijene.

Međutim, prilikom spuštanja, u stijeni im je zapeo čvor na užetu, pa su unatoč brojnim pokušajima da oslobode uže, na kraju ostali zarobljeni na stijeni. Nakon što su se osigurali na sidrištu, mobitelom su pozvali svoje kolege koje su potom poziv u pomoć uputili u Županijski centar 112.

Ubrzo potom, oko 20.40 sati poziv je proslijeđen HGSS stanici Zadar, čiji su članovi stupili u kontakt s  penjačima, a potom se 11-ero spašavatelja uputilo prema kanjonu Velike Paklenice.

Penjači su se nalazili na 80 metara od podnožja stijene, pa su se dvojica spašavatelja obližnjim smjerom "Zgrešeni" popela do penjača. Ubrzo su, pod svjetlom čeonih lampi i reflektora kojim je stijena osvijetljena s dna kanjona, fiksirali uže po kojem su se svi spustili. Penjači su, iako promrznuti, prošli bez ozljeda, a akcija spašavanja okončana je u 0.30 sati.

I.M.
Foto: HGSS Zadar

Pročitajte više