HGSS spasio Poljake koji su luftićem isplovili put Korčule

Foto: HGSS

PAR turista iz Poljske koji su jučer na madracu na napuhavanje iz Orebića isplovili put Korčule vraćeni su na kopno zahvaljujući intervenciji Hrvatske gorske službe spašavanja.

Naime, jučer malo poslije 15 sati Centar 112 zaprimio je dojavu kako se Poljacima (45 i 11 godina) gubi svaki trag, nakon što su se odlučili 'isploviti' na luft madracu. Bezazlena zabava lako se mogla pretvoriti u dramu jer su nesretne turiste morske struje odnijele na otvoreno more.

Kako se nisu bili u mogućnosti sami vratiti, a više ih nije bilo moguće ni locirati, njihovi bližnji su alarmirali Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru. U potragu za nesretnim Poljacima tad se uključio HGSS koji je za turistima i luftićem poslao gliser iz Orebića.

Uglavnom, pronađeni su i vraćeni u svoju smještajnu jedinicu neozlijeđeni.

Iako ih se primarno mobilizira kad je riječ o potragama za turistima pogubljenima na kopnu, ekipe HGSS-a iz stanica stacioniranih u gradovima uz more znaju se, na poziv drugih žurnih službi, uključiti i u rješavanje ovakvih drama. A da turisti na luftićima nikako nisu mit, već zaista postoje ljudi kojima se madraci na napuhavanje čine sigurnim osloncem za isplovljavanje na otvoreno more, potvrdio nam je i pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. No, kaže, takvih situacija bitno manje nego prije.

U svakom slučaju, i on sam apelira na turiste, i domaće i strane, da ne ulaze u rizične situacije i ne dovode u opasnost i sebe i druge.

Pročitajte više