HHO i Eko Kvarner od Vlade traže informacije o projektu Družba Adria

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i nevladina ekološka udruga Eko Kvarner zatražili su danas od Vlade da javnost izvijesti o planiranoj koristi od projekta Družba Adria, ali i o eventualnim rizicima te njihovoj prevenciji.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio da se HHO prvi put, nakon deset godina postojanja i bavljenja ljudskim pravima okrenuo ekološkim pitanjima.

Projektom Družba Adria Hrvatska je preuzela obveze koje opterećuju i pučanstvo i teritorij zemlje, a da pritom ekonomski pokazatelji i potencijalne opasnosti nisu jasni. Čim su se počela postavljati pitanja došlo je do nove, kako je rekao, "epidemije histerije vojnih tajni", pa su tako, naveo je, tajnom proglašene stvari koje su čak i u razdoblju SFRJ bile otvorene za snimanje. Kad se preuzmu obveze, a da se ne pita javnost, onda se povećava razina tajnovitosti u politici, i time povrjeđuje temeljno pravo ljudi da znaju što se događa, ocijenio je Puhovski.

Predsjednik Eko-Kvarnera Vjeran Piršić rekao je da je udruga osnovana kao izravni odgovor javnosti na projekt. Zauzeo se za izradu studije utjecaja na okoliš i najavio referendum koji će se, najavio je, provesti u vrijeme predizborne kampanje.

Naveo je da se projekt predstavlja kao veliki gospodarski projekt, a da se radi o (godišnjem) prihodu od 20 milijuna američkih dolara koji ostvaruje malo bolji hotelski turistički lanac na Kvarneru.

Naveo je osam osnovnih opasnosti tog projekta, među kojima su i opasnost od havarije tankera, ispuštanje balastnih voda, katastrofalan utjecaj na turizam.

Stjepan Nikolić iz zagrebačkog Zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša rekao je kako bi u slučaju akcidenta na naftovodu moglo doći i do ugrožavanja izvorišta pitke vode na području krša.

Zbog nastalih kontroverza treba privremeno zaustaviti projekt i pribaviti sve podatke, poručili su iz HHO-a i Eko-Kvarnera.

Hrvatska Vlada je u prosincu prošle godine potpisala sporazum kojim je uz još pet zemalja uključena u projekt Družba Adria kojim se planira povećati izvoz ruske nafte naftovodom do Omišlja na otoku Krku, odakle bi se tankerima prevozila Jadranom do zapadnih tržišta.

Pročitajte više