HHO: Ministarstvo financija se priključilo pritisku na vodstvo HRT-a

IZVRŠNI nalog Ministarstva financija Hrvatskoj radioteleviziji za naplatu PDV-a na prihod od pristojbe Vijeće za medije Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) smatra jasnim znakom da se i izvršna vlast priključila saborskoj većini u pritisku na vodstvo te ustanove.

"Radi se očito o drastičnu i hitnu kažnjavanju čvrstine kojom je vodstvo HRT-a odbilo pokušaj uzurpiranja programske autonomije. K tomu još i 70-ak milijuna kuna koje bi Prisavlje za PDV trebalo neodgodivo uplatiti (a za naplatu bi ostalo po istom obrascu još 500 - 600 milijuna) i u tako velikoj ustanovi mora izazvati velike poslovne teškoće" - navodi se u današnjem priopćenju HHO-a.

"Potezom pera platnim se nalogom vrlo sumnjive pravne vrijednosti izravno ugrožavaju baš one funkcije za koje se inače zastupnici na riječima najviše zauzimaju - kulturni i obrazovni programi, čuvanje identiteta nacionalne kulturne baštine i slično. No nalog sadrži i neprikrivenu poruku zaposlenima: neposlušnost sadašnjeg vodstva ugrožava vam plaće" - smatra HHO.

Vijeće za medije također upozorava da je najvažniji dio zaključaka o programu HTV-a koje je, na prijedlog HDZ-ovih zastupnika, prihvatio Hrvatski sabor nezakonit.

"Tvrdnjom da Programsko vijeće HRT-a nije radilo u skladu sa Zakonom o HRT-u zato što je, navodno, propustilo raspravljati i kritizirati neistinito, jednostrano i neobjektivno izvještavanje HTV-a, Sabor je sam esencijalno prekršio slovo i duh toga istog zakona" - kažu u HHO-u.

DC-u neprihvatljive rasprave o HRT-u

Demokratskom centru je neprihvatljiva netolerantna i ideološka razina javnih i političkih rasprava o HRT-u i smatra da je "Latinica" o Tuđmanovoj ostavštini uzeta kao povod kojim je maskiran pravi uzrok rasprava.


Gledatelji i opća javnost su već rekli svoj sud o emisiji, a Vijeće HRT-a, Hrvatsko novinarsko društvo i stručna javnost tek trebaju utvrditi razinu njezine profesionalnosti i zakonitosti i odlučiti o mogućim konsekvencama, navodi se u današnjem priopćenju DC-a.

"Bez obzira napada li je HDZ, a brani SDP ili obrnuto, kao što smo nekada gledali, kada političke stranke vode ideološke rasprave o javnoj televiziji to ne čine radi jačanja njezine nezavisnosti. Uzrok političkih rasprava nije "Latinica" nego HRT kao javni medij na koji se želi utjecati. U mandatu prošle Vlade utjecalo se opraštanjem plaćanja PDV-a, a sada se pokušava utjecati naknadnom naplatom" - ocjenjuje DC.

Podržavajući potpunu slobodu medija DC poručuje kako nitko nema pravo raditi pritisak na HRT niti na njezinu uređivačku politiku.

Nezavisna uređivačka politika i sloboda HRT-a ipak moraju biti ograničene etičkim i profesionalnim standardima, ali o tome ne mogu odlučivati političke stranke nego Vijeće HRT-a i struka, navodi DC u priopćenju.

Pročitajte više