Hitna Primorsko-goranske županije dobila 16 novih vozila vrijednih 1.3 milijuna eura

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dobio je 16 novih vozila vrijednih 1.3 milijuna eura, a predstavljena su danas. Riječ je o šest vozila za hitnu medicinu s prednjim pogonom WV CRAFTER koja će se rasporediti u ispostave Rab, Mali Lošinj, Rijeka te 10 vozila marke OPEL MOVANO za djelatnost sanitetskog prijevoza, koju je ovaj Zavod preuzeo od 1. veljače ove godine. Nabavu je financirao Zavod za hitnu medicinu PGŽ kreditom, a iza kredita stoji županija.

'Kredit ćemo dijelom podmirivati u okviru financiranja poslovanja hitne, dijelom kroz županijski proračun, dijelom kroz decentralizirana sredstva', rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Istaknuo je da sigurnost građana Primorsko-goranske županije ovisi o kvaliteti voznog parka hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza.

Dodatna nabava vozila

U idućoj i sljedećim godinama nastavit će se s nabavkom novih vozila kako bi se obnovio cijeli vozni park saniteta, a to je važno jer ta vozila odvoze mnogo kilometara, dodao je Komadina. Ravnateljica Zavoda Senka Kajčić je istaknula da s ovim vozilima dobivaju male ambulante kojima opskrbljuje pacijente i brine o njihovom zdravstvenom stanju tijekom transporta. 

Županijski Zavod za hitnu medicinu s novim vozilima ima 48 vozila za djelatnost hitne medicine, prosječne starosti 3,72 godine. Nakon preuzimanja djelatnosti sanitetskog prijevoza Zavod ima gotovo 100 vozila za obavljanje svojih djelatnosti. Tijekom 2023. godine Zavod je obavio 31.248 intervencija na terenu te je vozilima Zavoda prijeđeno više od milijun kilometara.

Pročitajte više