HNB bez komentara: Rohatinski odlazi ako ga HDZ-ovci ne prestanu napadati?

GUVERNER Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, osupnut napadima koje su došle iz saborskih klupa HDZ-a , prošlog tjedna u razgovoru s premijerkom Jadrankom Kosor navodno je bio spreman ponuditi ostavku na čelnu poziciju u HNB-u! Naime, to je otkrio u svom blogu urednik HTV-ovog dnevnika Zoran Šprajc, dodajući kako Rohatinski premijerki Kosor nije doslovno spomenuo ostavku, ali je šefica Vlade vrlo dobro shvatila poruku prvog čovjeka HNB-a.

U HNB-u ne žele ni potvrditi ni demantirati detalje sa sastanka

"Nemamo nikakvih komentara ni izjava, kao ni potvrda ili demantija na temu guvernerovog razgovora s premijerkom", rekla nam je jutros savjetnica guvernera Rohatinskog Ružica Vuger
zadužena za odnose s javnošću, no čini se u ovom "dimu" s Trga burze ima itekako vatre.

Rohatinskog je navodno najviše pogodila opaska saborskog zastupnika HDZ-a Gorana Marića koji je ujedno i predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun da je HNB kriv za aferu Podravka. Marić je tada ustvrdio da da afere ne bi ni bilo da je HNB spriječio Podravkin depozit od 270 milijuna kuna u Vaba banku. Također Marić je naletu svog govora u Saboru ustvrdio kako Rohatinski i njegov HNB nije donio ni jednu konkretnu mjeru za pomoć gospodarstvu.

Šprajc piše kako su u HNB-u optužbe na vlastitu politiku shvatili kao napad oktroiran direktno od vrha stranke. Naime, Marić je šef parlamentarnog tijela koje je u zakonodavnoj vlasti identično Ministarstvu financija u izvršnoj.

Isto tako čelnika HNB-a koji se svojedobno othrvao premijeru Ivi Sanaderu te sproveo niz restriktivnih mjera koje su dovele do toga da hrvatske banke gotovo jedine u Europi neokrnjeno prolaze kroz krizu, zaboljelo jer nakon Marićeva istupa nisu reagirali ni premijerka Kosor, a ni ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte više