HNB obećao umirovljenicima kalkulatore za preračunavanje eura, ali nema dosta za sve

Screenshot: RTL

KAMPANJA o zamjeni kune eurom iznosit će preko 27 milijuna kuna, a Hrvatska narodna banka (HNB) je obećala i male konvertere za milijun i 200.000 umirovljenika. 

HNB je umirovljenicima mislio podijeliti eurokonvertere, zapravo male kalkulatore kojima bi preračunavali iznose. No nabavka od milijun i 200.000 primjeraka sada u oglasu javne nabave iznosi samo 60.000, javlja RTL.

"Ako mogu podijeliti svim umirovljenicima, bit ćemo jako sretni da podijele, ako bude išlo, kako god, nek' svaki umirovljenik dobije. Ako ne mogu, nek' dobro razmisle... Onda bolje nikome", komentirala je za RTL Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika.

HNB: Jedan konverter košta sedam kuna, skupi su

Jedan eurokonverter košta sedam kuna pa je zbog preskupe nabave smanjena količina, kažu u HNB-u. Dodaju da od 5. rujna kreće dvojno iskazivanje cijena pa će umirovljenici lakše pratiti. Najavili su da je u pripremi aplikacija za mobitel koja će računati tečaj. 

HNB će izdvojiti više od 27 milijuna kuna za nacionalnu kampanju praćenja zamjene kune u euro. Dijelit će se majice, privjesci, kasice, a državu će obići izložba o prelasku na novu valutu imena "Euro na kotačima". Osim toga, bit će i reklama u medijima jer, kako kažu, cilj je da informacije dođu do svakoga.

"Kampanja je mogla krenuti ranije, ali moramo uzeti u obzir da je do službenog uvođenja eura još šest mjeseci i smatram da se u šest mjeseci može napraviti jako dobra i kvalitetna kampanja. Ta kampanja mora biti usmjerena prema svim stanovnicima Hrvatske", rekao je za RTL komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

 

 

Pročitajte više