HND: Juričeva poruka je govor mržnje i opasna provokacija

Screenshot: YouTube

HRVATSKO novinarsko društvo odlučno je osudilo poruku urednika Marka Juriča koji je emisiju "Markov trg" na Z1 televiziji odjavio pozivom Zagrepčanima "da se klone četničkih vikara na Cvjetnom trgu".

"Osuđujemo svaki govor mržnje, pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. Takav je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji "Markov trg" Marka Juriča, prikazanoj na  lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1. Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim riječima, i u Australiji, već je drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: "Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini", poručuju iz HND-a.

Smatraju kako je riječ o "eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost".

"Ovdje nije riječ o novinarskom radu, nije čak riječ ni o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu.Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti rasprave u gostionicama", kažu u HND-u.

Pročitajte više