HND optužio DORH za pokušaj medijske cenzure: Novinari, niste dužni poslušati Bajića!

"OVO JEST pokušaj medijske cenzure", kazao je za Index predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka komentirajući poziv Državnog odvjetništva Indexu da ukloni snimku iskaza Ive Sanadera koji je dao Uskoku u srpnju ove godine.

"Naravno da je DORH u situaciji da zove medije da ne objave tu snimku, ali mediji to nisu dužni poštovati. Ne smatram da je potrebno poslušati DORH, mi smo novinari koji te stvari imamo pravo objavljivati. Kao i u prethodnim slučajevima, kad su u medijima izlazili transkripti svjedočenja, i tada smo rekli da je od važnosti da javnost zna što je u tim važnim istragama. I to ostaje i sada", kazao nam je Duka.

Prema njegovim riječima, novinari nisu obuhvaćeni tajnošću istrage i ako je DORH-u do toga da ustanovi tko dila snimke, onda to treba tražiti na drugom mjestu. "Novinar je zadnji koji do toga dođe, i onda ima dužnost da to objavi", smatra Duka dodajući kako je bilo mnogo iskaza koji su mjesecima izlazili u medijima, a za koje iz DORH-a uopće nisu intervenirali.

"Pritisci na DORH rastu, odnosno oni oko ranijih iskaza nisu bili toliko veliki. Pritisci sada rastu. Ali mi kao novinari moramo biti ti koji će braniti pravo da to izađe vani. Uostalom, sve je to već ranije objavljeno u tisku, iako snimka izgleda autentičnije - vidiš živog čovjeka kako priča i tu više nema mjesta sumnji", zaključuje Duka. 

Pročitajte više