HND osudio istup voditelja Juriča o "četničkim vikarima": To je govor mržnje i provokacija

Screenshot: Youtube

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. Takav je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji "Markov trg" Marka Juriča, prikazanoj na  lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1.

> Prijavite govor mržnje: "Pazite kad šećete Cvjetnim trgom da vas četnički vikar ne zakolje"

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim riječima, i u Australiji, već je drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: "Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari.

Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini".

Opasna provokacija


Smatramo kako je u ovom slučaju riječ o eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost. Ovdje nije riječ o novinarskom radu, nije čak riječ ni o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu.

Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti rasprave u gostionicama.

HND stoga ponovno poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Pročitajte više