HND ozbiljno zabrinut zbog haškog poziva novinarima

HRVATSKO  novinarstvo društvo izrazilo je u svom priopćenju ozbiljnu zabrinutost pozivima upućenima hrvatskim novinarima za saslušanje pred haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika zbog navodnog nepoštivanja Haškog suda.

Kako mediji neslužbeno doznaju, pozivi su stigli za osmero hrvatskih novinara koji su objavili dodatak optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti.

U HND-u smatraju da su novinari "samo obavljali svoj posao koji je bio presudan u odluci novinara da objave spornu informaciju, te pozivaju Sud da pokaže više senzibiliteta prema interesu javnosti da zna".

Hrvatska krovna novinarska organizacija savjetovala je pozvanim kolegama da se odazovu istražiteljima Haškog suda, a na sud apelira da uloži sve dodatne napore kako bi se cjelokupna procedura na tom razgovoru s novinarima izvršila.

Ako bude drugačije, HND će pozive na razgovore moći protumačiti kao još jedan pritisak na slobodu medija u Hrvatskoj i na one koji su pozvani da istinito, točno, pošteno, nepristrano i uravnoteženo izvještavaju o svemu što je u interesu javnosti.

HND će, kako je najavljeno iz Društva, pažljivo pratiti daljnji razvoj situacije i o svemu obavijestiti međunarodne novinarske udruge.

Pročitajte više