hnd prosvjeduje zbog porezne diskriminacije novinara

Skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) izrazila je danas javni prosvjed zbog sve učestalijih slučajeva porezne diskriminacije novinara.

HND od Vlade i Ministarstva financija zahtijeva da se autorske naknade za objavljene novinarske priloge porezno tretiraju jednako kao i autorske naknade svih ostalih kategorija autora, stoji u priopćenju HND-a.

Skupština HND zahtijeva od Ministarstva financija da odmah poništi objavljena službena tumačenja prema kojima članci zaposlenih novinara poprimaju poseban karakter i autorsko-pravni odnos. Također traži da se novinarima jednako kao i svim ostalim autorima ponovno prizna pravo na 40 posto paušalno priznatog poreznog odbitka, bez obzira na to što Ministarstvo kulture ove godine nije uvrstilo i HND na popis autorskih udruženja čiji članovi imaju to pravo.

Ako Vlada i Ministarstvo financija ne udovolje ovim zahtjevima, HND će pokrenuti postupke za ocjenu zakonitosti službenih tumačenja na osnovi kojih su naknade novinara izdvojene u nejednak porezno-pravni položaj u odnosu na naknade svih ostalih kategorija autora, kao i obratiti se za pomoć Europskoj federaciji novinara, priopćio je HND.

(Hina) pp ln

Pročitajte više